‘Het licht van de lente’, een warme roman over mens en natuur

07/06/2023 Reageer
Het licht van de lente - Faggiani

Met ‘Het licht van de lente’ levert de Italiaanse auteur Franco Faggiani opnieuw een heerlijke, vlot lezende roman af waarin natuur en menselijke relaties centraal staan. Net als in ‘De jongen die met wolken speelde’ neemt de auteur ons ook nu terug mee in de tijd, meer bepaald naar 1915. De jonge Giacomo Cordero woont met zijn moeder en zijn grootouders in Prazzo, een klein dorp in de verlaten Maira-vallei, hoog in de bergen van Piemonte. Zijn vader had jaren geleden al de vallei verlaten om zijn geluk elders te beproeven en was nooit teruggekeerd.

Giacomo kent een zorgeloze jeugd en groeit op in de schaduw van zijn grootvader. Girolamo Cordero is een eigenzinnig maar handig zakenman die in moeilijke omstandigheden een bloeiende handel wist uit te bouwen en die vurig hoopt dat zijn kleinzoon in zijn voetsporen zal willen treden. Dat doet hij ook. Aanvankelijk met groot ontzag voor zijn grootvader die door zijn klanten blijkbaar zeer gerespecteerd wordt. Zijn klanten, dat zijn arme, alleenstaande vrouwen die de eindjes aan elkaar moeten zien te knopen terwijl hun mannen aan het front vechten. Girolamo Cordero biedt de vrouwen geld, eten of gebruiksvoorwerpen aan in ruil voor hun haar. Hij betaalt hen correct, maar maakt zelf aanzienlijke winsten door het verzamelde haar door te verkopen aan pruikenhandelaars in Frankrijk en elders in Europa. De jonge Giacomo voelt zich bevoorrecht om in de familiezaak te kunnen stappen. Maar gaandeweg wordt hij zich ervan bewust dat het respect dat anderen hem betuigen gestoeld is op hun afhankelijkheid van en hun vrees voor zijn grootvader.

Giacomo wil het anders aanpakken en ontworstelt zich, niet zonder slag of stoot, aan de dominantie van zijn alomtegenwoordige grootvader. Door zijn gesprekken met de eenzame vrouwen in de bergen en met één van de trouwe handelspartners van de familie ontdekt hij dat er ook andere waarden zijn dan hard werken en rijkdom vergaren. In de natuur vindt hij vrede met zichzelf en ontdekt hij zijn ware roeping.

Er waren momenten waarop de lente echt mijn ziel streelde en er niks anders opzat dan op te houden met mijn werkzaamheden binnenshuis, even mijn dagelijkse beslommeringen en mijn zorgen over de dingen die ik nog moest regelen voor de komende seizoenen opzij te zetten en de bossen en dalen in te trekken, geleid door mijn instinct, gedreven door de plotselinge maar intense drang om langzaam tussen de bomen door te lopen, op een wei in de zon tevoorschijn te komen, op een gladde steen te gaan liggen en daar naar de nieuwe, stille wereld te kijken.”

‘Het licht van de lente’ vertelt een onbekend stukje geschiedenis van het harde en moeizame leven in een uithoek van Italië in de eerste decennia van de 20ste eeuw. De warmte waarmee Franco Faggiani zijn personages neerzet en de beeldrijke beschrijving van de mooie maar soms ook meedogenloze natuur staan garant voor een fijne leeservaring.

Het licht van de lente, Franco Faggiani. Uitgeverij Signatuur, 288 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties