Hoogtemeters verslinden vanuit je luie zetel. Paolo Cognetti’s ‘Het geluk van de wolf’

Cover Het Geluk van de Wolf

Een nieuwe roman van Paolo Cognetti betekent een nieuwe (trek)tocht door de Italiaanse Alpen. Net als in zijn debuutroman De acht bergen spelen ook in Het geluk van de wolf de natuur en de ruigheid van de bergen de hoofdrol. Het verrassende vertelstandpunt, de onverwachte plotwendingen en nieuw aangeboorde thematiek maken van deze roman opnieuw een voltreffer.

Het verhaal speelt zich af in het bergdorpje Fontana Fredda, aan de voet van de Monte Rosa, waar de personages zich tegen de stille eenzaamheid van de bergen proberen te wapenen. Het hoofdpersonage Fausto, een schrijver die na zijn succesvolle debuutroman de bergen invlucht om een nieuwe roman te schrijven, lijkt het alter ego van Cognetti te zijn. Om wat bij te verdienen gaat Fausto in de winter als kok aan de slag bij ‘De tafel van Babette’, een typisch bergrestaurant aan de skilift van het kleine dorpje. Het duurt niet lang voor hij een relatie begint met Silvia, een jonge vrouw die ervan droomt om een alpenhut te openen. Ook de verhalen van Santorso, één van de sneeuwruimers in de bergen, houden hem tijdens de winter warm. Maar met de komst van de wolf in de lente en met het smelten van de sneeuw, verdwijnen ook de bewoners van Fontana Fredda. Santorso herstelt in het ziekenhuis van een lawine-ongeval, Babette, de eigenares van het restaurant, besluit om zonnigere oorden op te zoeken en Silvia trekt naar de Quintino-Sella-hut op de Monte Rosa om de vrijheid op te zoeken. Het is aan Fausto om alle puzzelstukjes bij elkaar te houden. De liefde, over de bergpassen en gletsjers heen, lijkt net als de draad van de berggidsen een welgekomen houvast te zijn.

Weet je, ik vond in de boekwinkel ooit een aardrijkskundeboek voor kinderen. Er stond in dat duizend meter klimmen in de Alpen gelijkstaat aan duizend kilometer noordwaarts reizen.

O ja?

Ja, vanwege het klimaat. De flora, de fauna en zo. Er stond in dat het klimaat naarmate je hoger komt veel sneller verandert dan langs de lengtegraad, en dat zelfs een klein niveauverschil dus gelijkstaat aan een verre reis.

Verteltechnisch verkent Cognetti’s jongste roman nieuwe terreinen. Als lezer beleef je het leven in de Alpen namelijk niet alleen door de ogen van Silvia, Fausto en Santorso, maar ook vanuit het perspectief van de wolf, die onophoudelijk zoekt naar nieuwe territoria. De personages deinzen er niet voor terug om hun liefde voor de bergen en tegelijk hun frustraties te laten zien. Cognetti is een meester in het beschrijven van de steeds veranderende gezichten van zijn geliefde bergen en van de bewoners. Klim je mee vanuit je luie zetel om je een ware alpinist te wanen?

Het geluk van de wolf. Paolo Cognetti. Uitgeverij De Bezige Bij, 208 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Femke Demets. Femke is master in de Italiaanse Taal- en Letterkunde en is als docent Italiaans verbonden aan CVO Scala in Roeselare


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties