Koffiebars en carabinieri. Een caleidoscopische kijk op Italië

23/06/2021 Reageer
Koffiebars en carabinieri - Miriam Bunnik

De cover van het boek Koffiebars en carabinieri belooft ‘een ander boek over Italië’. Welnu, die belofte wordt door auteur Miriam Bunnik helemaal ingelost. In het woord vooraf kondigt ze aan de lezer mee te willen nemen langs de vele Italiaanse clichés die we allemaal kennen en die – laten we eerlijk zijn – in grote mate de charme van het land bepalen.

We weten dat Italianen van koffie houden, dat ze passioneel praten over voetbal, dat ze met hun handen spreken, dat ze bijgelovig zijn en verknocht blijven aan de streek of het dorp waar ze geboren zijn… 

Maar, waarom is dat zo? Waar vinden die typische gebruiken en fenomenen hun oorsprong? Dat is wat Miriam Bunnik als een volleerde onderzoeksjournaliste in haar boek wil bovenspitten. Ze doet dat door in gesprek te gaan met de Italianen zelf. Zo laat ze zich In Venetië door een barista inwijden in de geheimen van de Italiaanse koffiecultuur, in Padua praat ze met carabinieri over de oorsprong van het korps en hun chique uniformen. In Napels leert ze van de locals hoe je de echte pizza napoletana maakt.

Carabinieri horen in het Italiaanse straatbeeld als zebra’s op de savanne. Ze houden zich bezig met ordehandhaving en zijn altijd met z’n tweeën, veelal in gezelschap van een auto. Ze dragen een zwart pak dat hun autoriteit moet verlenen. Onontbeerlijk is een zwart schoudertasje aan een witte band waarin ze god weet wat bewaren. Je vindt ze vaak op belangrijke pleinen, waar ze patrouilleren en observeren. Dat betekent in de praktijk dat ze niet bijster veel doen. Ze kijken wat op hun telefoon en slaan de boel een beetje gade.

In 24 hoofdstukken, elk met een andere Italiaanse stad als decor, maken we kennis met één van de aspecten van het fascinerende mysterie dat Italië heet. Stap voor stap neemt de auteur ons zo dieper het land in, ver voorbij de klassieke bezienswaardigheden en weetjes uit de toeristische reisgidsen.

De Italiaanse gesprekspartners met wie Miriam Bunnik op zoek gaat naar die typische italianità – zeg maar het DNA van Italië – laten zien dat heel wat clichés over Italië gegrond zijn en vaak ook historisch verklaard kunnen worden. Een mooi voorbeeld daarvan is het zogenaamde campanilismo, de Italiaanse variant van onze kerktoren-mentaliteit en de daarmee samenhangende, in de genen verankerde rivaliteit met andere steden en regio’s.    

Elk hoofdstuk van het boek opent een venster op een apart en vaak onbekend stukje Italiaanse geschiedenis en cultuur. En al die verschillende verhalen samen vormen een unieke caleidoscoop op het meest fascinerende land ter wereld: la bella Italia.

Koffiebars en carabinieri. Een ander boek over Italië, Miriam Bunnik. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 256 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties