Bij uitgeverij Lannoo verscheen recent Proeven van Italië, een smaakvolle en visueel aantrekkelijke reis door de culinaire schatkist die Italië heet. Alles was je wilt weten over de Italiaanse keuken, zo luidt de ondertitel en dat is geenszins overdreven. Het vuistdikke, drie kilogram zware boek is inderdaad een encyclopedisch naslagwerk waarin werkelijk alle aspecten van de rijke Italiaanse gastronomische cultuur worden besproken.
Het bijzondere aan deze uitgave is dat het tegelijk een kookboek, een geschiedenisboek, een kijkboek, een reisgids en een verhalenbundel is.
Een kookboek
Het is een kookboek, want verspreid over de 400 pagina’s ontdekken we tal van recepten, zowel voor het bereiden van iconische klassiekers – denk maar aan de pasta alla carbonara of de panzanella – als voor minder bekende gerechten zoals de Sardijnse seadas of de erbazzone uit Emilia-Romagna. Een aantal van die recepten zijn van de hand van bekende Italiaanse chefs die ons een blik gunnen in hun kookpotten. Ook aan de ingrediënten zelf wordt veel aandacht besteed. We maken kennis met verschillende variëteiten tomaten, we ontdekken de vele rijst- en pastasoorten. We leren wat het verschil is tussen lardo, pancetta en guanciale. Ook citrusvruchten, kazen, wijnen, vleessoorten en tal van andere producten uit de Italiaanse keuken passeren de revue.
Een geschiedenisboek
Het is ook een geschiedenisboek waarin aandacht wordt besteed aan de oorsprong van bepaalde gerechten en culinaire tradities. We worden ingewijd in de geschiedenis van de pizza. We zijn getuige van de geboorte van de pasta. We maken kennis met de Italiaanse koffiecultuur en leren hoe de espressomachines in de loop der tijden evolueerden. Ook bekende persoonlijkheden uit de Italiaanse gastronomische geschiedenis passeren de revue. Onder hen mythische namen als Pellegrino Artusi, auteur van de allereerste Italiaanse culinaire bijbel, en Carlo Petrini, de geestelijke vader van de Slowfood beweging.
Een kijkboek
De vele prachtige foto’s, illustraties en infografieken zorgen ervoor dat Proeven van Italië ook een heerlijk kijkboek is dat uitnodigt om te blijven doorbladeren en waar elke nieuwe bladzijde je visueel blijft verrassen.
Een reisgids
Het is zeker ook een reisgids door de verschillende regio’s van Italië. We verkennen de rijstvelden van Piëmonte in het noorden, we wandelen door de wijngaarden van Toscane, we bekimmen de flanken van de Etna in Sicilië op zoek naar pistacchio di Bronte. Via handige overzichtskaarten leren we waar in Italië we welke specialiteiten moeten proeven. Kazen, wijnen, desserts, broden, vleesgerechten, visgerechten, pastaschotels, likeuren … elk van de twintig Italiaanse regio’s heeft haar eigen, typische producten. En die smaken uiteraard nergens zo goed als onder de eigen campanile. Interessant zijn ook de hoofdstukken over historische koffiehuizen en vermaarde hotels waar emblematische cultgerechten het levenslicht zagen.
Een verhalenbundel
En tot slot mogen we het boek gerust ook een verhalenbundel noemen. Doorheen het boek krijgen we fijne anekdotes, interessante weetjes en leuke legendes voorgeschoteld die de leeservaring kruiden. Heel vermakelijk is zo bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘ironie op je bord’ waar we leren welke creatieve namen Italianen bedachten om de werkelijke ingrediënten van bepaalde gerechten te verdoezelen. Zo leren we bijvoorbeeld dat in de 18de eeuw bepaalde monniken in de vastentijd zich wel eens bezondigden aan het eten van vlees van konijn, door het te overgieten met olie en het te vermommen als tonijn. Zo werd de tonno di coniglio geboren.
Samengevat: Proeven van Italië is één groot feestbanket voor de zintuigen. Dit lijvige naslagwerk verdient dan ook absoluut een plaats in de boekenkast van iedereen die zich Italiëliefhebber wil noemen.
Proeven van Italië, François-Régis Gaudry. Uitgeverij Lannoo, 400 pagina’s. Te verkrijgen bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties