‘Verloren in Napels.’ Liefde aan de voet van de Vesuvius.

“In de Quartieri Spagnoli heerste een soort hiërarchie in de gebouwen rond een binnenplaats. Op de zesde of zevende verdieping genoten we van overvloedig zonlicht, prachtige vergezichten en soms een zeebriesje. Vanaf die hoogte leek de anarchie in de steegjes vaak mijlenver weg.”

Wie ooit al Napels heeft bezocht en, net als wij, onder de indruk was van de grandeur en de vitaliteit van de vurige stad, zal genieten van de vele rake beschrijvingen in ‘Verloren in Napels’, de debuutroman van de Amerikaanse Heddi Goodrich. Ze schreef het boek in het Italiaans onder de titel ‘Perduti nei Quartieri Spagnoli’.

Goodrich trok in 1987 als uitwisselingsstudente naar Napels. Ze voltooide er haar studie Taal en Literatuur en vond er ook werk als docente. Later verhuisde ze naar Nieuw-Zeeland. In ‘Verloren in Napels’, haar autobiografische debuutroman, beschijft ze haar wonderlijke studentenjaren in het bruisende, chaotische Napels, de stad waar ze Pietro leerde kennen, haar eerste grote liefde. 

Hoewel ze uit twee verschillende werelden komen – Pietro, een ernstige, ietwat stugge jongen van het platteland en Heddi, een vrijgevochten Amerikaanse wereldburger – slaat de vonk algauw over. 

Voor Heddi, Pietro en hun studentikoze vriendenkring is Napels meer dan enkel maar de stad waar ze studeren. Napels is hun universiteit van het leven. De enen zoeken er een schuilplaats voor de verantwoordelijkheden die hen wachten in hun dorp bij hun familie. Anderen zoeken er een uitweg naar de grote wereld daarbuiten. Maar allen hebben ze een onstilbare honger naar een toekomst waarin ze zichzelf kunnen ontplooien en hun dromen waarmaken. 

In de broeierige sfeer van de immer onrustige Napolitaanse volkswijk Quartieri Spagnoli en tegen de achtergrond van de dreigende Vesusius maken Heddi en Pietro plannen voor een gezamenlijke toekomst na hun studies. Zij zoekt bij Pietro naar familiebanden die zij nooit echt heeft gehad. Hij probeert zich ondertussen los te worstelen van de verstikkende verwachtingen van zijn ouders om de boerderij en de landbouwgronden die ze moeizaam hebben bijeengespaard over te nemen. Pietro is verlamd door de keuze: een vrij bestaan met Heddi of toch maar de wens van zijn ouders respecteren? Zijn onvermogen om te kiezen leidt tot een onvermijdelijk breuk met zijn geliefde. Met een gebroken hart vlucht Heddi naar Nieuw-Zeeland, waar ze een nieuw leven begint. 

Op een dag ontvangt ze een e-mail. Van Pietro. Meer is er niet nodig om Heddi in gedachten terug te laten afdwalen naar Napels en de hele geschiedenis opnieuw te beleven. 

Verloren in Napels, Heddi Goodrich, Uitgeverij Wereldbibliotheek. 415 pagina’s – ISBN 978 90 284 2791 4  


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie