Cannelloni met zalm, spinazie en prei in de hoofdrol

cannelloni zalm spinazie

Het pastagerecht dat we hier met jou delen is een waar festijn voor fijnproevers. Tal van ingrediënten vormen samen een perfecte match en resulteren in een verfijnde smaaksensatie. Toegegeven, het vergt wel wat voorbereiding, maar geloof ons: het loont zeker de moeite. En met wat Italiaanse muziek op de achtergrond ben je al direct in de juiste sfeer. Je kan deze schotel gerust enkele uren vooraf samenstellen. Op het moment zelf heb je absoluut geen werk meer: de schotel in de oven schuiven en zalig meegenieten met je gasten! Aardig meegenomen, toch?

Recept voor 1 grote lasagneschotel

– Ingrediënten

  • ca. 30 cannelloni
  • 700 g graatloze zalmfilet
  • 800 g verse spinazie
  • 2 dikke stalen prei
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 g ricotta
  • 350 g mascarpone
  • 250 g gorgonzola
  • 5 dl visfumet
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 2 capsules saffraanpoeder
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zeezout
  • 50 g molenaarsboter (= 25 g. bloem gemengd met 25 boter)

– Bereiding

  • Spoel de spinazie, snipper de sjalotten en hak de knoflookteentjes zeer fijn.
  • Doe een goeie geut olijfolie in een grote kookpot en stoof er de sjalotten in. Voeg de uitgelekte spinazie en de knoflook toe. Kruid met zwarte peper en zeezout. 
  • Als de spinazie geslonken is, doe je alles in een vergiet zodat het vocht vlot kan weglopen. Knip daarna met een keukenschaar de spinazie in kleine stukken.
  • Snij de zalmfilets in heel kleine blokjes en doe ze samen met de spinazie in een mengkom. Roer er voorzichtig de ricotta onder en kruid met zwarte peper en zeezout.
  • Vet een lasagneschotel in met wat olijfolie. Vul de cannelloni met het zalm-spinaziemengsel en schik ze mooi naast elkaar in de schotel.
  • Reinig de preistalen en snij ze in heel dunne ringen. Doe een goeie geut olijfolie in een ruime braadpan en stoof de preiringen aan. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. 
  • Giet er de visbouillon en de witte wijn bij en laat het geheel op een zacht vuur inkoken. 
  • Roer er voorzichtig de mascarpone onder en kruid met het saffraanpoeder. 
  • Als de saus te dun is, kan je ze eventueel een beetje dikken door er wat molenaarsboter onder te roeren.
  • Schep de preisaus over de cannelloni en beleg met stukjes gorgonzola. Sommige mensen vinden gorgonzola een te uitgesproken smaak hebben ; voorzie in dat geval een zone zonder kaas.
  • Bak de cannelloni een 30-tal minuten in een warme oven op 190°, tot ze lichtbruin kleuren.
cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie

cannelloni zalm spinazie


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie