Er zijn twee hele goede redenen om Ariccia te bezoeken: de heerlijke porchetta en het imposante Palazzo Chigi. Ariccia is één van de zeventien stadjes die samen de Castelli Romani vormen, de gordel van kastelen in de heuvels ten zuidoosten van Rome. Je bereikt de stad via een monumentale brug die de lagergelegen vallei helemaal overspant. De brug dateert uit het midden van de 19deeeuw en is 312 meter lang en 72 meter hoog. Wie last heeft van hoogtevrees kijkt best niet over de rand naar beneden.
Onmiddellijk voorbij de brug kom je op de mooie Piazza di Corte, het plein met de belangrijkste monumenten van de stad. Links verrijst het statige Palazzo Chigi en rechts de Chiesa dell’Assunta, geflankeerd door twee identieke gebouwen. De gratieuze symmetrie van het plein verraadt meteen dat hier knappe architecten aan het werk zijn geweest. Het was inderdaad Gianlorenzo Bernini die tussen 1662 en 1664 op vraag van paus Alexander VII – één van de roemrijkste telgen van de familie Chigi – de kerk ontwierp. Later gaf Carlo Fontana, leerling van Bernini, de rest van het plein zijn huidige vorm.
Het Palazzo Chigi, de zomerresidentie van de adellijke familie Chigi, is een weelderig pronkstuk van de barok. Stamvader Agostino Chigi (1465-1520) was een rijke bankier uit Siena en een groot kunstliefhebber. Hij frequenteerde pausen, koningen en keizers en bouwde zich een zakenimperium uit van London tot Istanbul. De familie kende echter haar absolute hoogtepunt in 1655 toen Fabio Chigi tot paus werd verkozen. Hij nam de naam aan van Alexander VII en liet tijdens zijn pontificaat (van 1655 tot 1667) belangrijke werken uitvoeren in Rome en het Vaticaan. Hij is het bijvoorbeeld die aan Bernini de opdracht gaf om het plein met de befaamde colonnades voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome te ontwerpen. Maar Paus Alexander liet tijdens zijn ambtstermijn ook de zomerresidentie van de familie in Ariccia verfraaien en uitbreiden. Tijdens een bezoek aan het Palazzo kan je je onderdompelen in de boeiende geschiedenis van de roemrijke familie Chigi, een familiekroniek van ruim 500 jaar die in 2002 eindigde met de dood van Agostino X Chigi die kinderloos stierf.
De benedenverdieping van het paleis, de zogenaamde ‘Stanze del Cardinale’ (Kamers van de Kardinaal) kan je op eigen initiatief bezoeken. Elk van de kamers is rijkelijk gedecoreerd met fresco’s, schilderijen en weelderig barokmeubilair. Blikvanger is de ‘Camera rossa’, de slaapkamer van kardinaal Flavio I Chigi (1631-1693). Naast zijn hemelbed zie je er ook zijn kardinaalsmantel en zijn reiskoffer. Aan de wand bevindt zich een schilderij van de kardinaal van de hand van de Vlaamse schilder Ferdinand Voet, één van de geliefde kunstenaars van de Chigi’s.
Een bezoek aan de bovenverdieping, de ‘piano nobile’, kan enkel met een gids, maar loont absoluut de moeite. Je zal ogen te kort komen om alle barokke overdaad te aanschouwen.
Eén van de vele pareltjes is de ‘Sala da Pranzo d’Estate’, de ruime zaal waar tijdens warme zomerdagen de maaltijden werden opgediend. De mooie, heldere fresco’s geven de indruk dat je je werkelijk in de open lucht bevindt.
Merkwaardig is de ‘Stanza delle Belle’ (zaal van de mooie meisjes). Hier bevinden zich portretten van mooie, adellijke jonkvrouwen van de belangrijkste Romeinse families. De schilderijen, gemaakt in opdracht van kardinaal Flavio I Chigi, zijn allemaal van de hand van de eerder vermelde Vlaamse schilder Ferdinand Voet.
Zeer interessant is ook het ‘Gabinetto dei ritratti’ (portrettenkabinet), met de meer dan 150 kleine portretten van alle leden van de familie Chigi. De reeks begint bij stamvader Agostino I Chigi en eindigt met de laatste telg, de in 2002 overleden Agostino X Chigi.
Praktisch: check best vooraf de openingstijden en de uurregeling van de gidsbeurten op de website van het Palazzo Chigi.
Porchetta d’Ariccia
Als je van het wandelen door de eindeloze zalen van het Palazzo honger hebt gekregen, dan is er goed nieuws. Je kan – of beter: je moet – jezelf immers trakteren op een heerlijke portie porchetta, de lokale specialiteit. De ‘porchetta d’Ariccia’, kruidig varkensvlees, is een begrip in heel Italië.
Het bereiden van de authentieke porchetta d’Ariccia is een kunst die in Ariccia van generatie op generatie wordt doorgegeven. De traditie wil dat enkel vlees van vrouwelijke varkens mag worden gebruikt want dat is malser en smaakvoller. De varkens worden ontbeend en gevuld met een mengeling van verse kruiden waaronder rozemarijn, zwarte peper en look. Essentieel is dat het ontbeende varken in zijn geheel wordt gebraden, d.w.z. met het hoofd en de voor- en achterpoten. Het braadproces zelf neemt enkele uren in beslag en wordt continu gecontroleerd. Belangrijk is dat de korst krokant is en dat het vlees zelf wit of lichtroze blijft.
Porchetta d’Ariccia smaakt uiteraard nergens zo goed als in Ariccia zelf. Maar ook in de kraampjes die je onvermijdelijk tegenkomt wanneer je rondtrekt in de Castelli Romani kan je de originele, lekkere porchetta d’Ariccia aantreffen.
Voor wie in Rome de authentieke porchetta uit Ariccia wil proeven hebben we een gouden tip: ga naar de Mercato Trionfale, zoek er het kraampje van Ivo en Arsenio en… geniet, niet alleen van de originele porchetta, maar ook van de unieke humor van dit olijke duo.
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties