Ivo & Arsenio, gepassioneerde foodambassadeurs van Ariccia

02/03/2018 Reageer
mercato trionfale

Rome steekt vol verborgen parels. Vandaag hebben we er nog maar eens eentje ontdekt. Op de Mercato Trionfale, een overdekte markt in de buurt van de Vaticaanse musea, werd onze aandacht getrokken door een kleurrijk kraampje waar onder meer de porchetta d’Ariccia werd aangeprezen. Deze specialiteit van langzaam geroosterd en gekruid varkensvlees is typisch voor de stad Ariccia, in de heuvels ten zuidoosten van Rome.

Rond het kraampje heerste een gezellige drukte. De goedlachse uitbaters, Ivo en Arsenio, maken graag grapjes met de klanten. Aan een dame die vier verse eieren bestelt, vraagt Ivo ‘Welke eieren wenst u, signora, de pikante of de gewone’? Ondertussen werpt hij ons een veelbetekende knipoog toe. Overal in het kraampje staan felgekleurde bordjes met grappige teksten.

mercato trionfale
Bij het lezen van de vele grappige bordjes word je instant happy

Binnen de kortste keren zijn ook wij in de levendige gesprekken betrokken. Ivo en Arsenio nemen uitgebreid de tijd om ons, tussen het bedienen van de andere klanten door, tekst en uitleg te geven bij de verschillende specialiteiten. Eerst laten ze ons kennismaken met de pizza scrocchiarella.  Daar serveert Ivo meteen ook een heel verhaal bij. We krijgen te horen dat deze flinterdunne, krokante pizza wordt gebakken in een oude houtoven uit het jaar 1805. Die oven werd gebouwd bovenop de resten van een oud Romeins legerkamp waar ooit het 2de Legioen van Keizer Septimius Severus zijn thuisbasis had. Om de oven aan te stoken wordt enkel hout gebruikt van kastanjebomen uit de bossen rondom Ariccia.  ‘Deze pizza’s bakken we in de namiddag, als de temperatuur in de oven begint te dalen’ voegt Ivo eraan toe. ‘In de ochtend, als de temperatuur op zijn hoogst is, bakken we de gewone broden’.

mercato trionfale
De pizza scrocchiarella wordt gemaakt van bloem, water, gist, zout, een beetje rozemarijn en vooral… veel liefde

Na de pizza krijgen we ook nog verse coppa di testa (gemaakt met enkel vlees uit het hoofd van het varken), prosciutto crudo en mortadella te proeven. De coppa, waarin stukjes sinaasappelschil verwerkt zijn, is heerlijk. ‘Je eet die best met enkele druppeltjes citroen en eventueel wat olijfolie’ vertrouwt Arsenio ons toe. Ook de prosciutto en de mortadella smaken uitstekend. Zowel Ivo als Arsenio haasten zich om te preciseren dat ze enkel ‘carne nazionale’ gebruiken, vlees van authentieke Italiaans veesoorten. Ivo haalt er meteen het officiële certificaat bij dat daarvan moet getuigen.

Mercato Trionfale
Ivo & Arsenio zweren bij ‘carne nazionale’. Iets anders komt bij hen niet binnen. Het certificaat dat daarvan getuigt, wordt er meteen bijgehaald.

Maar onze onverwachte food tour is nog niet aan zijn einde. Er volgt ook nog een verrukkelijk stukje pecorino stagionato, een schapenkaas die meer dan 24 maanden is gerijpt in een ondergrondse grot die ook de oude Romeinen al gebruikten om voedingswaren te bewaren. De kazen worden gemaakt door Luca, een herder met een eigen kudde geiten en schapen. Arsenio laat ons foto’s zien van de man en van de werkplaats waar hij zijn kazen maakt.

mercato trionfale
Bij de kaas hoort een verhaal. Ivo toont ons vol trots de foto’s van schaapherder Luca, die de kazen produceert.

We ronden af met – uiteraard – een stukje porchetta d’Ariccia. Elke morgen brengen ze het ’s nachts geroosterde, nog warme vlees mee uit Ariccia naar de markt in Rome.  Als toemaatje krijgen we ook nog enkele soorten olijven te proeven die ons eveneens weten te bekoren. Het klopt wat er op een van de vele bordjes staat: ‘da noi un assagio vale più di 1000 parole’ (iets proeven bij ons is meer waard dan 1000 woorden).

porchetta d'ariccia
Het snijden van porchetta is een kunst die Arsenio perfect beheerst

Ondertussen zijn we anderhalf uur verder en rondom ons beginnen de kraampjes te sluiten. De markt loopt op zijn einde. We vragen Ivo en Arsenio om ons nog gauw een pakketje klaar te maken met de specialiteiten die we hebben geproefd. Op die manier kunnen we ’s avonds op ons appartementje nog even nagenieten van deze wondere ontmoeting.

Zelden hebben we zo’n fijne en gepassioneerde ambassadeurs gezien voor de streekproducten uit Lazio als deze twee enthousiastelingen.

Het aards paradijs bestaat. En je vindt het in de Mercato Trionfale, kraam 102, bij Ivo en Arsenio.

Ivo & Arsenio
Wij mochten met het olijke duo Ivo en Arsenio mee op het plaatje. Een mooie herinnering aan een onvergetelijke ontmoeting
Ivo & Arsenio

Ivo & Arsenio
Bij Ivo en Arsenio wordt je met een aanstekelijke glimlach bediend

Ivo & Arsenio
Met levendige handgebaren zetten Ivo en Arsenio het verhaal over hun kwaliteitsproducten kracht bij

Ivo & Arsenio
Al het lekkers dat Lazio te bieden heeft: kazen, fijne vleeswaren, olijven, wijn, …

Mercato Trionfale
De mercato trionfale is één van de grootste overdekte markten van Rome

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

***

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie