10 tips om van je citytrip naar Rome een succes te maken

03/04/2022 Reageer

Rome. De ideale bestemming voor een citytrip: tal van bezienswaardigheden, mooi weer, lekker eten… kortom, een stad die alles heeft om je te wijden aan la dolce vita. Maar Rome is en blijft natuurlijk ook een drukke metropool met miljoenen inwoners, een stad die overweldigt en die zich niet zomaar prijsgeeft aan de bezoekers. Hieronder alvast tien tips die jouw verblijf in de ‘Eeuwige Stad’ tot een succes kunnen maken.

1. Koop meteen na aankomst een meerdagenticket voor het openbaar vervoer

Om Rome te bezoeken heb je een heel leven nodig. De meeste bezoekers blijven er doorgaans maar enkele dagen. Wil je toch het maximum uit je verblijf halen, koop dan meteen een meerdagenticket voor het openbaar vervoer. Rome beschikt over een fijnmazig openbaar vervoersnet met bussen, trams en metro’s. Vooral de bus is handig: er zijn er veel, ze rijden heel regelmatig en ze brengen je overal, zelfs tot in de buitenwijken. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: 18 EUR voor een driedagenticket en 24 EUR voor een zevendagenticket.

2. Pas op voor pickpockets op buslijn 64

Lijn 64 is de meest populaire en drukbevolkte buslijn. Ze doorkruist de stad van treinstation Termini tot de Sint-Pietersbasiliek en elke halte onderweg brengt je op wandelafstand van één van de vele bezienswaardigheden. Geen wonder dus dat Lijn 64 bijzonder populair is bij toeristen. Dat weten jammer genoeg ook de zakkenrollers. Wees dus extra op je hoede als je ‘de 64’ neemt.

3. Laat je schoenen met naaldhakken thuis

Het historische centrum van Rome is geplaveid met de befaamde sampietrini, kleine, afgevlakte kasseisteentjes uit zwarte basalt. Het was paus Sixtus V die in de 16de eeuw eerst het Sint-Pietersplein (vandaar de naam ‘san-pietrini’) en daarna de straten van Rome liet verfraaien met deze steentjes. Ze hebben vele voordelen: het water vloeit gemakkelijk weg tussen de groeven, ze weerstaan zware druk en je kan er mooie esthetische effecten mee bereiken. Maar… ze hebben ook één groot nadeel: ze zijn een nachtmerrie voor dames met naaldhakken.

4. Koffie drink je staand aan de bar

Onmogelijk om tijdens een ochtendlijke wandeling door de stad niet te bezwijken voor de geur van een heerlijke espresso of een cappuccino. Geef gerust toe aan de verleiding, maar gedraag je dan wel als een echte Italiaan: neem je koffie rechtstaand aan de bar (al banco). Niet alleen is het een plezier om de barista in actie te zien, je betaalt ook drie tot vier keer minder dan op het terras.

5. Koop geen water. Neem een leeg flesje mee en vul het gratis bij op elke straathoek

In Rome kan het, zeker in de zomermaanden, warm zijn. Veel (water) drinken is dan ook de boodschap. Je hoeft echter niet elk half uur een bar of een buurtwinkeltje binnen te stappen om een (hopelijk) koud flesje water te kopen. Zorg er gewoon voor dat je één flesje bijhebt en op vrijwel elke straathoek kan je het weer bijvullen met het heerlijk frisse en drinkbare water dat sinds de tijd van de antieke Romeinen uit één van de vele honderden fonteintjes stroomt. Die fonteintjes hebben overigens een naam: nasone, grote neus, zo genoemd naar de kraan waaruit het water stroomt. Geen fles bij de hand en toch dorst? Gewoon je duim of handpalm onder de kraan houden en … goed mikken.

6. Een leuk restaurantje gespot? Reserveer vooraf en gebruik een makkelijke naam

Aan gezellige eetgelegenheden is er in Rome zeker geen gebrek. Maar het kan er wel eens druk zijn en je doet er dan ook goed aan om vooraf een tafeltje te reserveren. Als de ober je vraagt op welke naam je wenst te reserveren, gebruik dan een makkelijke en bij voorkeur Italiaanse voornaam zoals Carlo of Franca. Bespaar jezelf de moeite om je eigen naam te gebruiken en te spellen, zeker als je Xavier Waterslaegers of Mireille Vandenmenschbrugge heet.

7. Mijd restaurants die een ‘menu turistico’ aanbieden

De Italiaanse keuken is de meest verfijnde en geraffineerde ter wereld. Punt. Toegegeven, in een grootstad als Rome vind je op gastronomisch gebied onvermijdelijk wel wat kaf tussen het culinaire koren. Hoe ga je te werk bij het maken van een goede keuze? Een blik op wat de reeds aanwezige gasten in hun bord liggen hebben geeft je vaak al een aanwijzing. Als obers je op straat aanspreken en je naar hun terras lokken, wees dan ook op je hoede. Goede restaurants hebben immers geen klantenlokkers nodig. Maar zeker te mijden zijn eettentjes die uitpakken met een menu turistico. Wil je geen risico nemen, maak dan je keuze uit onze persoonlijke selectie van leuke en lekkere eetadresjes in Rome.

8. Smurfenblauw ijs? Maak je snel uit de voeten! 

Voor wie houdt van lekker ijs is Rome zonder meer een paradijs. Maar in dit paradijs zijn sinds kort indringers gesignaleerd: ijssalons die beweren ambachtelijk ijs te serveren maar in werkelijkheid minderwaardig, commercieel schepijs verkopen. Je vindt ze vaak in de onmiddellijke buurt van de belangrijkste toeristische trekpleisters zoals het Pantheon of de Trevifontein. Gelukkig haal je deze verraderlijke serpenten in het paradijs er zo uit. Stap binnen. Kijk of ze smurfenblauw ijs in het assortiment hebben. Is dat zo, maak je dan snel uit de voeten en zoek een zaak waar ze bv. ijs met salie en framboos of ijs met lavendel en ricotta aanbieden. Onze persoonlijke favorieten vind je in dit artikel.

9. Houd steeds een sjaal bij de hand

In heel wat kerken in Rome gelden nog steeds vrij strikte kledingvoorschriften. Kerkdienaars hebben het blijkbaar niet echt begrepen op blote schouders. Jammer, want het stralende zonnetje dat doorgaans boven de stad hangt, nodigt wel uit om zomerse topjes te dragen. Een lichte sjaal in de handtas of rugzak is daarom een handige passe-partout. Als je die over je schouders drapeert, geraak je moeiteloos elke kerk binnen. Heb je toch geen sjaal bij, dan is er vaak wel een zwerm verkopers in de buurt die je er voor een zacht prijsje wat graag eentje aan de hand doet. 

10. Koop geen paraplu aan straatventers

Je blijft je afvragen waar ze vandaan komen. Als er al eens een druppel regen valt in Rome, dan word je onmiddellijk omringd door straatventers die je voor een spotprijs van 5 euro een paraplu proberen te slijten. Onze raad: doe het niet! Eens je het geld hebt overhandigd, schieten ze ervan door. Je merkt meteen waarom als je je ‘nieuwe’ paraplu in gebruik neemt. Hij is roest, gescheurd, gevlekt… of een combinatie van dat alles. Geen wonder dus dat de vuilnisbakken van Rome na een regenbui vol liggen met pas gekochte paraplu’s. Hetzelfde geldt overigens voor de selfiesticks die dezelfde verkopers aan de man brengen als de zon schijnt.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie