Copertino, bedevaartsoord voor studenten (en hun ouders)

Copertino

De kans dat u ooit over Copertino gehoord hebt, is wellicht klein. Maar voor vele Italianen, en zeker voor Italianen met studerende kinderen, is dit kleine dorpje in Puglia, de hak van Italië, een begrip. Hier werd immers Giuseppe Maria Desa geboren, die later bekend zou worden als San Giuseppe di Copertino, patroonheilige van piloten en… studenten!

Copertino
Bij het binnenkomen van Copertino word je door San Giuseppe begroet vanop de stadspoort

Giuseppe werd op 17 juni 1603 geboren in een straatarm arm gezin van zes kinderen waarvan er vier op jeugdige leeftijd gestorven zijn. Omwille van financiële problemen moesten ze hun woning verlaten en de kleine Giuseppe werd – net als Jezus – ter wereld gebracht in een stal. Die stal is vandaag overigens ingewerkt in de kerk waar de heilige Giuseppe wordt vereerd.

Copertino

Copertino
Als je de Chiesa di San Giuseppe binnentreedt, tref je meteen links de stal aan waarin de populaire heilige het levenslicht zag

Het levensverhaal van San Giuseppe is er één van vallen en opstaan. Als kind had hij een zwakke gezondheid. Nadat hij op miraculeuze wijze was hersteld van een lange en slepende ziekte werd hij zich op jonge leeftijd al bewust van een religieuze roeping. Hij wou absoluut priester worden, maar het heeft hem veel tijd en moeite gekost om die ambitie ook te kunnen waarmaken.

In 1618, op vijftienjarige leeftijd, bood hij zich aan bij het klooster van Santa Maria della Grottella nabij Copertino. Hij werd er echter na enkele maanden weggestuurd omdat hij weinig aanleg had voor studie. Nadat hij eerst tevergeefs had aangeklopt bij een andere kloosterorde, werd hij toch toegelaten als lekenbroeder in het kapucijnenklooster in Martina Franca. Na nauwelijks acht maanden werd hij ook daar de laan uitgestuurd wegens ‘niet competent’. Na nog een reeks afwijzingen bij andere kloosterordes kreeg hij, op voorspraak van zijn oom, in 1621 een tweede kans in het klooster van Grottella.

Het duurde uiteindelijk nog eens zeven jaar voor Giuseppe, in 1628, dan toch slaagde in de examens om priester te kunnen worden. Zijn volharding om ondanks gebreken en tegenslagen toch te blijven studeren om zijn doel te bereiken, maakt dat hij vandaag nog steeds wordt aanroepen als patroonheilige van studenten.

In examentijd kan je in het diepgelovige Italië ook vandaag nog steeds studenten, ouders en grootouders zien aanschuiven in de kerk van San Giuseppe in Copertino, of in één van de kapellen die aan San Giuseppe di Copertino zijn gewijd elders in Italië (zie ook ons artikel over Ascoli Piceno).

Examenstress? Geen nood! Brand een kaarsje voor San Giuseppe di Copertino en alles komt goed.

Dat hij ook patroonheilige is van piloten en parachutisten heeft dan weer te maken met het feit dat hij tijdens zijn priesterschap in Copertino (van 1628 tot 1638) regelmatig mystieke visioenen en extases had. Tijdens die extases kwam hij los van de grond en leek hij in de lucht te zweven.

Copertino
Beeld van San Giuseppe, zwevend op een wolk, naast de Chiesa di Santa Maria della Grottella
Copertino
Glasraam met een zwevende San Giuseppe in de Basilica della Madonna della Neve in Copertino, de kerk waar de heilige gedoopt werd

Als je in het zuiden van Puglia rondreist, dan is een korte halte in Copertino best wel een aanrader. Het zal je meteen opvallen dat de inwoners van de stad ‘hun’ San Giuseppe nog steeds op handen dragen. Elk jaar op 18 september wordt zijn dood herdacht met een groot feest. Bij die gelegenheid worden de muren van de stad volgeplakt met smeekbedes tot de heilige.

Copertino

In de kerk waar hij van 1628 tot 1638 priester was, worden nog diverse relikwieën bewaard zoals het hart van San Giuseppe, een stukje van zijn middenvinger, een spons doordrenkt met bloed van de heilige, zijn bijbel en enkele brieven. Maar ook meer wereldse voorwerpen krijgen een plaats in het kleine reliquarium, zoals een houten lepel waarmee hij at en … een onderbroek.

Copertino Copertino

Copertino

Bij het verlaten van de kerk loop je daar recht tegenover de woning binnen waar de familie van San Giuseppe ooit woonde.

Copertino

Copertino

Even buiten Copertino bevindt zich de kloosterkerk van Santa Maria della Grottella. In dit klooster behaalde San Giuseppe, niet zonder moeite, zijn priesterdiploma. Ook deze kerk is een bezoek waard, onder meer omwille van de aanwezigheid van een mysterieuze afbeelding van Maria. Deze zou gevonden zijn door een koeherder die op zoek was naar een verloren gelopen kalfje. In de grot waar hij het kalfje terugvond, trof hij ook een afbeelding aan van Maria, door kaarsen verlicht. Dit verhaal wordt overigens beschreven op een groot fresco vooraan in de kerk.

Copertino
Chiesa di Santa Maria della Grottella, even buiten Copertino
Copertino
Detail van het fresco met het verhaal van de vondst van de ‘Maria della Grottella’

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Copertino, bedevaartsoord voor studenten (en hun ouders)"

Geef een reactie