‘Giftige tongen’. Sterke vrouwen in een slangenkuil van roddels

18/08/2020 Reageer

Giftige tongen is de nieuwste roman van de Italiaanse schrijfster Rosa Ventrella. Het verhaal speelt zich af in het Pugliese stadje Copertino bij het begin van de jaren ’40 van de vorige eeuw. De arme landbouwersbevolking kan er met moeite de eindjes aan elkaar knopen en is afhankelijk van de kruimels die de lokale grootgrondbezitter, baron Personè, hen als een feodale heerser toegooit.  

Teresa en Angelina zijn twee zussen die opgroeien in één van die arme landbouwersgezinnen. Ze zijn in alles elkaars tegenpool. Teresa, de vertelster van het verhaal, is stil, introvert en nuchter. Haar jongere zusje Angelina is uitbundig, nieuwsgierig en dromerig. Wanneer hun vader opgeroepen wordt om aan het front te gaan vechten moet hun moeder Caterina in moeilijke omstandigheden het gezin door de crisis zien te loodsen. En daarin slaagt ze, ook al betaalt ze daarvoor een zware persoonlijke tol. 

Opa Armando had de gave van het verhalen vertellen. Mijn vader die van de stilte. Oma Assunta die van de boerenwijsheid. Mijn moeder en mijn zusje die van de schoonheid. En ik? Ik moet mijn gave nog ontdekken. Een groot deel van mijn kindertijd was ik enkel bezig met kijken.

Met haar uitzonderlijke schoonheid trekt Caterina de aandacht van vele mannen, inclusief die van baron Personè. Terwijl haar man in de oorlog vecht, trekt ze één keer per week haar schoonste jurk aan om naar het huis van de baron te gaan. Wanneer ze terugkeert, heeft ze telkens voedsel bij voor het hele gezin. In de kleine, besloten gemeenschap van Copertino waar niets verborgen blijft, wordt ze algauw het voorwerp van giftige roddels. “Jouw schoonheid is een vloek”, zucht Assunta, haar oude moeder regelmatig. 

En die vloek achtervolgt ook Angelina, die de schoonheid van haar trotse moeder heeft geërfd. Angelina weigert zich neer te leggen bij de kleingeestige conventies die haar lot in de lokale gemeenschap dreigen te bepalen. Ze droomt van een beter bestaan en verzet zich tegen het keurslijf dat anderen, waaronder ook haar vader, haar willen opdringen. Heimelijk bewondert Teresa haar zus omdat die haar dromen durft na te jagen. Wanneer Angelina haar spreekwoordelijke prins op het witte paard ontmoet, komt het tot een breuk met haar familie en met de hele gemeenschap waarin ze als kind opgroeide… Ze heeft haar droom waargemaakt, maar het offer is zwaar en uiteindelijk wenkt toch het noodlot waaraan niet te ontkomen valt. 

Rosa Ventrella levert met ‘Giftige tongen’ (originele titel: la Malalegna) een mooie en meeslepende roman af, waarin sterke vrouwen de hoofdrol spelen. Het feit dat het verhaal zich afspeelt tegen de historische achtergrond van de landbouwersstrijd in het straatarme Puglia van het midden van de 20ste eeuw geeft de roman een extra dimensie. Rosa Ventrella, historica van opleiding, wordt wel eens de ‘Elena Ferrante uit Bari’ genoemd. Dat is een compliment, en het is geheel terecht.

Giftige tongen, Rosa Ventrella. Xander Uitgevers, 288 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie