De meesterlijke fresco’s van de Abdij van Monte Oliveto Maggiore

Monte Oliveto Maggiore

Goed verscholen in een bosrijk dal te midden van de Crete Senesi, het glooiende landschap ten zuidoosten van Siena, ligt de prachtige abdij Monte Oliveto Maggiore. De benedictijnerabdij dateert uit de 14deeeuw en wordt nog steeds bewoond. Een dertigtal monniken houden er de regel van Benedictus – ‘ora et labora’ – in ere : ze brengen de dag door al biddend en werkend… dat laatste onder meer door het maken van olijfolie, wijn en likeur. De pittoreske ligging van de abdij en de unieke fresco’s die de grote kloostergang sieren, maken deze abdij tot een verplichte stop voor wie de regio bezoekt.

Monte Oliveto Maggiore

De abdij van Monte Oliveto Maggiore werd omstreeks 1313 gesticht door een edelman uit Siena, Bernardo Tolomei, die besloot zich samen met enkele metgezellen terug te trekken uit het wereldse leven om zich te wijden aan gebed en contemplatie. Paus Clemens VI erkende in 1344 de orde en dat was de start van de verdere ontwikkeling van de abdij die meer dan vier eeuwen lang zou blijven groeien en uitbreiden.

Bij het bezoeken van de abdij kom je eerst langs een grote toren met kantelen. Dit voormalige poortgebouw maakte deel uit van een grote bakstenen muur die ooit het hele kloosterdomein moet hebben omsloten. Via een pad dat behoorlijk steil naar beneden leidt, kom je plots oog in oog te staan met de majestueuze abdijkerk. Van de originele kerk uit de 15deeeuw zijn enkel nog het portaal en de klokkentoren bewaard. De rest dateert uit de 18deeeuw. Rechts van de kerk bevindt zich de toegang tot het klooster.

Monte Oliveto Maggiore

De kloostergang die de binnentuin omsluit, is van een indrukwekkende schoonheid. De wanden zijn beschilderd met kleurrijke fresco’s die in 36 taferelen het leven voorstellen van de heilige Benedictus van Nursia, stichter van de naar hem genoemde benedictijnerorde.  De frescocyclus, een meesterwerk van de Italiaanse renaissancekunst, is van de hand van Luca Signorelli en Giovanni Antonio Bazzi, bijgenaamd ‘il Sodoma’. Signorelli schilderde 9 taferelen in de periode 1497-1498 en Bazzi nam de andere voor zijn rekening in 1505.

Monte Oliveto fresco

Monte Oliveto fresco

Monte Oliveto fresco

Monte Oliveto fresco

Monte Oliveto fresco

Behalve de kloostergang kan je ook de oude kloosterbibliotheek bezoeken. In de open kasten langs de wand bevindt zich een schat aan oude boeken en manuscripten. Bovenaan de trap op het einde van de bibliotheek kan je een blik werpen in de voormalige apotheek van het klooster. Vergeet ook niet even binnen te kijken in de fraaie eetzaal. De monniken nuttigen hier nog steeds hun maaltijden.

Monte Oliveto Maggiore

Monte Oliveto Maggiore

Monte Oliveto Maggiore

Monte Oliveto Maggiore

Na een bezoek aan de abdij loont het de moeite om nog even binnen te stappen in de cantina, waar je kan proeven van de lekkere wijnen en likeuren die de monniken zelf produceren en aan democratische prijzen verkopen. De huisgemaakte Grappa en de Flora, een kruidenlikeur, zijn zeker een ommetje waard.

Monte Oliveto Maggiore cantina

Praktisch: de abdij is dagelijks geopend van 9.15 u. tot 12 u. en van 15 u. tot 18 u. De toegang is gratis, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. Meer info op www.monteolivetomaggiore.it. De abdij bevindt zich hier.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

 

Reacties

2 thoughts on "De meesterlijke fresco’s van de Abdij van Monte Oliveto Maggiore"

Geef een reactie