Montefiascone, stad van pausen, pelgrims en… wijnliefhebbers.

Montefiascone

Montefiascone is een aangenaam stadje dat hoog uittorent boven het meer van Bolsena. Het is al eeuwenlang een belangrijke tussenstop langs de Via Francigena, de oude pelgrimsroute naar Rome. Van hieruit hadden de pelgrims nog exact honderd kilometer te gaan tot de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Eén van die pelgrims, de Duitse bisschop Johannes Defuk, zou zijn naam voor eeuwig verbinden aan de stad. Daarover verder meer. 

Montefiascone

Een verkenning van Montefiascone begin je best vanaf de Piazzale Roma. Stap onder de Porta del Borgo door en begin aan de gestage klim langs de winkelstraat Corso Cavour tot je de gezellige Piazza Vittorio Emanuele bereikt. Hier bevindt zich de toeristische dienst van de stad en het gemeentehuis. Op één van de terrasjes rond de centrale fontein kan je bij een drankje bekomen van de inspanning en je voorbereiden op de volgende klim, richting de Rocca dei Papi. 

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Als je onder de boog naast de klokkentoren doorloopt, bereik je een ander plein, het Largo del Plebiscito. Rechts van dit plein, in de Via Casti, bevindt zich een mooie wandschildering met scènes van de druivenoogst en de wijnproductie. Op het plein zelf trekt een oude waterput de aandacht. De 88 meter diepe put werd in 1368 gegraven op initiatief van Paus Urbanus V om de stad van water te voorzien.

Montefiascone

Montefiascone

Neem vanop het plein de Via Santa Lucia Filippini. Die weg brengt je naar de Kathedraal van Santa Margherita. Het zal je misschien niet meteen opvallen, maar deze kerk heeft de op twee na grootste koepel van Italië. Enkel de koepels van de Sint-Pietersbasiliek in Rome en van de Duomo van Firenze zijn nog groter. Het interieur van de kerk zelf is vrij sober. De belangrijkste kunstwerken in de kerk zijn het beeld van Santa Margherita van de hand van Arnolfo di Cambio en een terracotta beeld van de Madonna met kind van Della Robbia. 

Montefiascone

Montefiascone
Beeld van Santa Margherita in de voorgevel van de kerk. De heilige wordt vaak afgebeeld met Satan in de gedaante van een draak.

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Als je voorbij de kathedraal kiest voor één van de wegen die naar boven leidt, kom je uit aan de voet van de imposante Rocca dei Papi. Hier bevindt zich een groot panoramisch terras met het ‘Beeld van de Pelgrim’. Vanop de bankjes op het terras heb je een prachtige uitkijk over het meer van Bolsena. 

Montefiascone

Montefiascone

Een kleine trap brengt je vervolgens naar een schaduwrijk park. Als je vanuit het park naar de lager gelegen stad kijkt, valt meteen de koepel van de kathedraal op. Nu pas merk je echt hoe indrukwekkend groot hij is. 

Montefiascone

Montefiascone
Ook priesters nemen graag even de tijd om te genieten van het prachtige panorama.

In het park bevindt zich de toegang tot de Rocca dei Papi, de versterkte burcht waar in de loop der tijden niet minder dan 33 pausen ooit een tijdlang hebben verbleven. Telkens het in Rome onrustig was, gingen de pausen bescherming zoeken in de goed verdedigbare kastelen op veilige afstand van de stad. De hoge rots van Montefiascone, langs de gekende pelgrimsweg, was in de woelige middeleeuwen een populair toevluchtsoord. 

Het was paus Innocentius III die op het einde van de 12de eeuw de burcht liet bouwen. In de daaropvolgende eeuwen werd de vesting verder uitgebreid en aangepast door latere pausen, waaronder Julius II (paus van 1503 tot 1513) en zijn opvolger Leo X (paus van 1513 tot 1521). Deze laatste nam de bekende renaissance-architect Antonio da Sangallo il Giovane (1484-1546) in dienst om belangrijke moderniseringswerken door te voeren. Aan deze befaamde architect is in de Rocca een heus museum gewijd waar, verspreid over verschillende zalen, een overzicht wordt gegeven van zijn rijkgevulde carrière en van zijn belangrijkste bouwprojecten.

Montefiascone

Met een audioguide kan je meer vernemen over de lange bouwgeschiedenis van het kasteel en over de belangrijkste pausen die ooit van hieruit de kerk hebben bestuurd. Van de vier massieve torens die ooit het centrale plein van het kasteel begrensden staat er nog één overeind, de Torre del Pellegrino (Pelgrimstoren). Als je ook nog die trappen beklimt, dan word je beloond met een spectaculair 360 graden zicht over de hele regio en uiteraard zie je ook hier het helderblauwe water van het meer van Bolsena stralen in de zon. 

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Vanop dit hoogste punt van de stad rest je niets anders dan op je stappen terug te keren naar de stad die aan je voeten ligt. Daar wacht je nog één taak: jezelf belonen met een glas van de wereldberoemde lokale witte wijn, de Est! Est!! Est !!! Hier is een mooi verhaal aan verbonden, met in de hoofdrol de Duitse bisschop Johannes Defuk en zijn trouwe knecht Martinus. Het volledige verhaal lees je in dit artikel.  

Montefiascone

Montefiascone

Als je van de wijn hebt genoten, ga dan zeker even langs bij het graf van de bisschop in de Basilica di San Flaviano. Om de kerk te bereiken neem je vanaf de Piazzale Rome de Via San Flaviano die je verder naar beneden leidt. De mooie romaanse kerk werd gebouwd tussen de 11de en de 15de eeuw en bestaat uit twee verdiepingen. In de benedenverdieping tref je, behalve het graf van de beroemde bisschop, ook nog enkele bijzondere en goed bewaarde fresco’s aan uit de 14de en 15de eeuw.  

Montefiascone
In de 15de eeuw kreeg de oorspronkelijke romaanse kerk een nieuwe voorgevel in gotische stijl en een loggia.

Montefiascone
Zicht op de boven- en benedenkerk

Montefiascone
Naast de toegangsdeur tot de benedenkerk bevindt zich de grafsteen van bisschop Johannes Defuk die hier in 1113 overleed.

Montefiascone
Fresco met o.m. scènes uit het leven van Sint-Nicolaas van Bari

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone
Achter het hoofdaltaar bevindt zich dit fresco waarop vermoedelijk San Flaviano, de patroonheilige van de kerk, staat afgebeeld.

Montefiascone
Intrigerend fresco met drie levende en drie dode figuren die elkaar ontmoeten.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie