Goed, beter, best: ‘Est! Est!! Est!!!’

Montefiascone

Lazio, de regio waarin Rome ligt, staat niet meteen bekend voor zijn wijnbouw. Toch brengt de streek een bijzondere wijn voort, met een intrigerende Latijnse naam: Est! Est!! Est!!! Het is een witte wijn uit het stadje Montefiascone, aan de zuidelijke oever van het meer van Bolsena.

Montefiascone

Montefiascone est est est

Montefiascone

De wijn is gemaakt van de druivensoorten Trebbiano en Malvasia. Aan die naam is een boeiend verhaal verbonden, met in de hoofdrol een Duitse bisschop, zijn knecht en… een kruik wijn. Benieuwd? Wel, laat ons dan even teruggaan in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1111.

In dat jaar reist de Duitse Koning Hendrik V met een groot deel van zijn hofhouding naar Rome. Hendrik wil er zich immers door de toenmalige paus Paschalis II laten kronen tot Keizer van het Heilig Roomse Rijk. In het koninklijk gevolg reist ook een Duitse bisschop mee, Johannes Defuk genaamd. Onze Johannes, die naast kerkdienaar vooral ook levensgenieter is, wordt vergezeld van zijn trouwe knecht Martin. Elke dag, als het einde van de reisdag in zicht komt, stuurt de bisschop zijn knecht voorop om in één van de dorpen langs de reisweg naar Rome een geschikte herberg te vinden om de nacht door te brengen. De bisschop, die wel van een glaasje houdt, had met zijn knecht de afspraak gemaakt dat hij op zoek moest gaan naar een herberg waar ze lekkere wijn serveren. Als Martin zo’n herberg vond, dan diende hij ‘Est!’ op de deur van het etablissement te schrijven. ‘Est’ is de derde persoon enkelvoud van het Latijnse werkwoord ‘esse’ (‘zijn’) en betekent in deze context ‘Hier is het’.

Montefiascone

Op een dag naderen de bisschop en zijn knecht het stadje Montefiascone, gelegen aan het meer van Bolsena, in de buurt van Viterbo. Hij stuurt zijn knecht Martin zoals gebruikelijk voorop met de gekende opdracht. Wanneer de bisschop bij valavond het stadje binnenrijdt, ziet hij, zeer tot zijn verbazing, dat op de deur van een herberg de woorden ‘Est! Est!! Est!!!’ staan geschreven. Zijn knecht Martin was blijkbaar zeer enthousiast over de kwaliteit van de wijn die ze er aan de gasten voorschotelen. De bisschop stijgt snel van zijn paard en vergewist zich persoonlijk van de situatie.  De wijn die hij er proeft, is inderdaad van uitzonderlijke kwaliteit. De bisschop vindt hem zelfs zo lekker dat hij de volgende dag niet doorreist naar Rome. En de daarop volgende dag ook niet…

Montefiascone

Montefiascone

Resultaat: onze bisschop en zijn knecht zijn nooit in Rome aangekomen. Bisschop Johannes bleef in Montefiascone wonen en dronk er zich – letterlijk – dood. Dat gebeurde drie jaar na zijn aankomst, in het jaar 1114. Hij werd begraven in de Basilica di San Flaviano in Montefiascone. Je kan er trouwens nog steeds zijn graf bezoeken. Op de grafsteen staat in het Latijn zijn doodsoorzaak te lezen: ‘Est Est Est Propter nimium est hic Io Defuk Dominus meus mortuus est’. Vertaald: ‘Est Est Est, na een overdaad aan Est, is mijn meester Johannes Defuk hier gestorven’.

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone

Als eerbetoon aan de bisschop werd lange tijd jaarlijks in de Basilica di San Flaviano een vaatje wijn leeggegoten boven zijn graf. Met die traditie werd echter gestopt. Wel wordt nog elk jaar een vat wijn geschonken aan het seminarie van Montefiascone.

Of de wijn echt zo uitzonderlijk is, moet u zelf maar eens beoordelen als u in Montefiascone bent. Vergeet dan in elk geval niet een toost uit te brengen op de bisschop die ruim 900 jaar geleden daar ook het glas heeft geheven. Alla salute!

Montefiascone

Montefiascone

Montefiascone
In Montefiascone vinden jaarlijks in augustus wijnfeesten plaats. Hoogtepunt van de feestelijkheden is de historische evocatie van de intrede van bisschop Defuk en zijn knecht.

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Goed, beter, best: ‘Est! Est!! Est!!!’"

Geef een reactie