Tijdens onze vakantie in de Castelli Romani, het heuvelland rond Rome – in de streek Lazio – hebben we meermaals ciambelle of ciambelline al vino mogen proeven. De oorsprong van deze onweerstaanbaar lekkere koekjes ligt namelijk in dat gebied, van oudsher bekend voor zijn lekkere wijnen. In de bakkerijen daar maken ze dan ook deel uit van het vaste aanbod.
Ciambelle is het Italiaans voor ‘kransen’, ciambelline is het verkleinwoord daarvan. Deze kransvormige koekjes worden bereid met wijn en worden daarom in het lokale dialect ‘mbriachelle, dronken koekjes, genoemd. Je eet ze bij voorkeur na een maaltijd, samen met een glas goede (dessert)wijn. De echte fanaten dopen ze – net als cantucci – even in de wijn. Ook bij het ontbijt of in de namiddag bij een kopje koffie zijn deze ciambelline een graag geziene gast. De ganse dag inzetbaar dus :-)!
Het bereiden van deze traditionele koekjes uit Lazio is echt kinderspel. De originele versie kent slechts vier eenvoudige ingrediënten: wijn, olie, suiker en bloem. Een weegschaal heb je niet nodig. Reken een 35-tal minuten voor de bereiding en het bakken samen. En als toemaatje verspreidt er zich een ongelooflijk aroma in je keuken. Dus: wat houdt je nog tegen?
Wij geven jullie het recept mee van Paola, die in Gradoli het restaurant annex delicatessenwinkeltje ‘De Gustibus’ uitbaat. Zij liet ons bij het degusteren van de Aleatico – de lokale dessertwijn – huisgemaakte ciambelline al vino rosso proeven en vertrouwde ons met veel plezier haar recept toe. Grazie mille, Paola!
Benodigdheden (voor ca. 30-35 ciambelline)
- een tas rode wijn – Je kan ook andere wijn gebruiken: wit, rosé, met of zonder bubbels, dessertwijn… Afhankelijk van de gebruikte wijn zullen de koekjes een andere kleur en aroma hebben. Wel een kwaliteitsvolle wijn gebruiken, dixit Paola :-)!
- een tas zonnebloemolie – Paola verkiest deze olie boven de zwaardere olijfolie.
- een tas suiker (+ extra suiker voor de afwerking)
- 4 à 5 tassen bloem – Paola verkiest de 0-bloem boven het type 00, voor een grovere textuur. Wij gebruiken gewone patisseriebloem.
Bereiding
- Meng in een kom de wijn, de olie en de suiker.
- Voeg geleidelijk aan bloem toe tot je een smeuïg deeg krijgt.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkblad nog even door tot een soort broodje.
- Knijp stukjes deeg van ca. 30 g af en rol die tot een lengte van ongeveer 10 cm. Verbind de uiteinden zodat je een kransje krijgt. Doop de bovenkant van elk kransje nog even in wat suiker en leg de kransjes met de suikerkant naar boven op een met bakpapier belegd bakblik.
- Bak de ciambelline 20 min. op 180°.
- Als de baktijd voorbij is, zet dan de oven uit en zet de ovendeur op een kier; steek er een houten lepel tussen. Laat de koekjes in de oven afkoelen. Zo worden ze door en door krokant.
Tip
- Aan het deeg worden soms anijszaadjes of venkelzaadjes (eventueel wat geweekt in de wijn) of gehakte hazelnoten toegevoegd. Deze extra smaakmakers behoren wel niet tot het originele recept.
- Leuke serveertip: steek een touwtje door de gaatjes van de ciambelline en maak kleine torentjes of ‘een krans met de kransjes’…
- Deze ciambelline zijn een origineel kadootje als je bij iemand uitgenodigd bent. Een fles wijn erbij maakt het plaatje uiteraard compleet :-)!
Weetje
Niet getreurd als er na het bakken geen opening meer zichtbaar is in de kransjes. In het Italiaans bestaat immers het bekende spreekwoord ‘non tutte le ciambelle (ri)escono col buco’, ‘niet alle ciambelle komen naar buiten met een gat’. Figuurlijk betekent dit dat niet alle projecten die je onderneemt het perfecte resultaat hebben dat je verwacht. Er bestaan dus naast ciambelle in het leven ook ciambrutte :-)! We moeten ons neerleggen bij de gedachte dat perfectie niet altijd haalbaar is. Hoe dan ook, ook ‘een koekje zonder gat’ smaakt heerlijk :-)! Leuk toch te weten dat deze eenvoudige koekjes tot zo’n wijze levensles leiden?
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties