Drie lekkere eetadresjes in Chieti

Tot de redenen om de stad Chieti te bezoeken tijdens een rondtrip door de regio Abruzzo behoren uiteraard de twee interessante musea die je in de stad aantreft: het Museo Archeologico Nazionale d’Abruzzo en het Museo Archeologico Nazionale La Civitella.

Een andere goede reden om de hoge heuvel waarop Chieti werd gebouwd op te rijden, is het feit dat je er enkele hele lekkere en authentieke eetadresjes vindt. Wij zetten onze drie favorieten op een rijtje.

Trattoria Taverna Teate

Trattoria Taverna Teate was het eerste adresje dat we aangereikt kregen toen we bij onze aankomst in Chieti aan een inwoonster van de stad vroegen of ze ons een goede, lokale trattoria kon aanbevelen. We hadden geluk want er bleek nog een tafeltje vrij in deze gezellige eetgelegenheid waar je, zeker in het weekend, best vooraf reserveert. Er is een klein terras buiten aan de straatzijde, maar in de warme zomermaanden kies je wellicht beter voor een tafeltje binnen waar het frisser is. De menukaart omvat zowel vis- als vleesgerechten en ook voor vegetariërs zijn er voldoende opties. De sfeer is huiselijk, de bediening is er hartelijk, de prijzen zijn er bijzonder democratisch en… het eten is er oprecht lekker.  

Adres: Trattoria Taverna Teate, Via Federico Salomone, 26

La Tavernetta

Authentieker dan La Tavernetta zal je in Chieti wellicht niets vinden. Toegegeven, de buitenzijde van deze trattoria ziet er niet meteen uitnodigend uit. Een trap aan de straatzijde brengt je naar een sobere kelderruimte met een tiental eenvoudige houten tafels en stoelen. Zo sober als de ruimte is, zo uitbundig is eigenaar Paolo die druk gesticulerend in gesprek gaat met enkele mensen die ongetwijfeld vaste klanten zijn in dit bijzondere etablissement. De menukaart is eenvoudig en brengt de bevestiging dat La Tavernetta rigoureus kiest voor lokale specialiteiten, waaronder sagne e ceci (een lokale pastaspecialiteit met kikkererwten) en de obligate arrosticini (gegrilde, kleine lamsspiesjes). Wijn schenken ze hier enkel in karaf en aan onwaarschijnlijk lage prijzen: vijf euro voor een liter (!) degelijke lokale wijn.

Van alle sagne e ceci die we eerder al geproefd hadden, waren ze hier het lekkerst. Na de maaltijd genoten we bij de koffie ook nog van twee lokale likeuren: ratafia (een zoete likeur op basis van kersen) en genziana (een bittere likeur op basis van gentiaanwortel).

Adres: Trattoria La Tavernetta, Via Papa Giovanni XXIII, 2

Futura

Futura is, wat ons betreft, dé ontdekking in Chieti. Deze gastronomische tempel ligt ietwat verborgen in een hoek op de grote piazza voor de Duomo. Het interieur oogt modern, de menukaart geraffineerd. De gerechten die de jonge vrouwelijke chef Alessandra Di Paola op tafel tovert zijn heel consequent samengesteld met lokale producten. Ze worden echter in een verrassende versie geserveerd. Het zijn ware kunstwerkjes die je voorgeschoteld krijgt. Een pluspunt is ook dat het brood dat bij de maaltijd wordt geserveerd zelf vers gebakken wordt en bijgevolg overheerlijk smaakt. Op de wijnkaart zal je ook ook enkel wijnen van lokale producenten uit de regio Abruzzo aantreffen. Futura stelt zich tot doel een visitekaartje af te leveren van de moderne keuken in Abruzzo en slaagt daar wat ons betreft wonderwel in. Over deze zaak kunnen we enkel in superlatieven spreken. Een absolute aanrader dus! Het zou ons overigens geheel niet verbazen mocht deze zaak, pas geopend in april 2022, de komende jaren opduiken in de lijst van restaurants met een Michelin-ster. 

Adres: Futura, Piazza San Giustino, 7 – www.futuraristorante.it


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties