Trattoria del Cimino in Caprarola. Vier generaties culinaire verwennerij

De belangrijkste reden om Caprarola te bezoeken is uiteraard het overweldigend mooie Palazzo Farnese met zijn prachtige tuinen. Maar Caprarola, één van de borghi più belli d’Italia, heeft ook op gastronomisch vlak een unieke troef: de Trattoria del Cimino. Het is de ideale plaats om na een bezoek aan het Palazzo te genieten van een heerlijke lunch of avondmaal.

De geschiedenis van deze historische trattoria begint in 1940 wanneer Giuditta in het hart van de stad, tegenover de kerk van San Michele Archangelo en op een steenworp afstand van het Palazzo Farnese, een bescheiden fraschetta begint waar de boeren uit de streek op elk moment van de dag terecht konden voor een glas wijn en een stuk brood of voor een eenvoudige maaltijd. Dochter Angioletta en haar man Bruno bouwen de zaak verder uit en maken er een gewaardeerde trattoria van. Met hun zoon Colombo treedt de derde generatie aan. Zijn echtgenote Maria Assunta staat vandaag achter het fornuis en Colombo ontfermt zich in de zaal over de gasten. Het echtpaar wordt ondertussen ook bijgestaan door hun zoon Samuele, een gediplomeerd sommelier die een groot deel van zijn opleiding in het buitenland genoot.

Van zodra je de trattoria, gevestigd in de benedenverdieping van het historische palazzo Riario, binnentreedt, overvalt je meteen een gevoel van familiale gezelligheid. 

De tradities van de beginjaren worden hier nog steeds hoog gehouden. Dat blijkt onder meer uit het feit dat het brood bij de maaltijd zelf gebakken is, dat alle pasta rigoureus handgemaakt wordt en dat er zoveel mogelijk gewerkt wordt met lokale, seizoensgebonden producten. Vele groenten komen zelfs uit de eigen moestuin. Ook de tozzetti en de amaretti van overgrootmoeder Giuditta staan al decennialang op het menu; deze koekjes worden nog steeds volgens het aloude recept bereid.

Op het menu vind je een ruime keuze aan traditionele streekgerechten, afgewisseld met enkele modernere creaties waarmee chef Maria Assunta haar gasten wil verrassen. 

Wij begonnen onze (late) lunch met gefrituurde courgettebloemen – uiteraard uit eigen tuin – gevuld met ansjovis. Vervolgens kozen we een malse carpaccio di Chianina met zomertruffel en een kruidig stoofpotje van everzwijn, cinghiale alla viterbese, begeleid door een fruitige Est! Est!! Est!!! uit Montefiascone. We lieten ons ten slotte ook verleiden door een fris citroentaartje met een bolletje sorbet van groene thee en een crostata di visciole, een kersentaartje.

Vraag gerust raad aan Samuele, de zoon des huizes, als je graag een aangepaste wijn wil bij het gekozen gerecht. Hij zal je met veel plezier mee uitnodigen naar de cantina waar hij je graag toelichting zal bieden bij enkele mogelijk opties uit het rijke assortiment aan wijnen, gaande van eenvoudige streekwijnen tot geraffineerde toppers. 

Geniet na de maaltijd zeker nog van een heerlijke espresso. Die wordt namelijk opgediend in fijne porseleinen kopjes uit grootmoeders tijd. En o ja, trakteer jezelf hierbij op de befaamde koekjes van Giuditta… Buon appetito!

Je vindt de Trattoria del Cimino in de centraal gelegen Via Filippo Nicolai, 44 in Caprarola. Het verdient aanbeveling om vooraf een tafeltje te reserveren. Meer info op de website.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie