Beneden in het dal. De nieuwe roman van Paolo Cognetti

Cover Cognetti Beneden in het dal

Nadat hij in eerdere romans als ‘De acht bergen’ en ‘Het geluk van de wolf’ een liefdevolle ode bracht aan het harde maar bevrijdende leven in de bergen, kiest Paolo Cognetti in zijn nieuwste roman ‘Beneden in het dal’ voor een nieuw perspectief. Het dal, dat is de Valsesia, een gebied aan de voet van de Alpen in het noorden van Piemonte. Cognetti hangt een somber beeld op van de Valsesia: verlaten fabrieken, chemische vervuiling en een werkloze bevolking die de tijd doodt met drinken en jagen op een vermeende wolf die de streek onveilig maakt. Tegen die achtergrond maken we kennis met twee broers, Luigi en Alfredo. Luigi heeft een baantje bemachtigd als boswachter en kijkt samen met zijn vrouw Elisabetta, een burgermeisje uit Milaan, uit naar de geboorte van hun eerste kindje. Zijn broer Alfredo is de Valsesia jaren geleden ontvlucht na een gevangenisstraf en zocht zijn geluk als houthakker in Canada. Hij keerde op vraag van Luigi terug om een erfeniskwestie te regelen na de dood van hun vader. Tussen de twee broers hangt spanning in de lucht. Ze hebben totaal verschillende karakters en ambities. De relatie verbetert er niet op als Alfredo in een dronken bui iemand de schedel inslaat en als blijkt dat Luigi geen open kaart speelt over wat hij van plan is met het ouderlijke huis, hoog in de bergen.

De idyllische setting van de majestueuze berglandschappen wijkt voor de tristesse van een verpauperde vallei. Maar de schrijfstijl van Cognetti blijft trefzeker, groots en meeslepend. De verschillende hoofdpersonages – Luigi, Alfredo en Elisabetta – worden, zoals we van Cognetti inmiddels gewoon zijn, raak en geloofwaardig getypeerd. Het zijn mensen van vlees en bloed met wie we als lezer makkelijk een connectie kunnen maken, ook al staan ze heel verschillend in het leven.

Elk hoofdstuk wordt geschreven vanuit een ander perspectief. Verrassend genoeg begint het boek met het verhaal van een jonge hond, een teefje dat zich op sleeptouw laat nemen door een verwilderde mannetjeshond die vanuit de vallei naar de bergen trekt. Hun lotgevallen staan symbool voor de zucht naar vrijheid en avontuur. Maar dat loopt uiteindelijk slecht af. Het mannetje wordt gedood en het vrouwtje druipt noodgedwongen terug af naar de vallei. Elk beest wordt uiteindelijk toch op één of andere manier getemd, lijkt Cognetti ons te willen meegeven.

De andere hoofdstukken worden geschreven vanuit het standpunt van Luigi, Alfredo en Elisabetta. Allen worden ze aangetrokken door de ongerepte natuur en de belofte van avontuur, maar elk van hen ervaart hoe moeilijk het is om echt te ontsnappen. Luigi moet als boswachter regels respecteren en anderen dwingen om ze na te leven. Alfredo werkt zich in de problemen van zodra hij onder invloed van de drank de remmen losgooit. En Elisabetta voelt steeds sterker de verantwoordelijkheden van een aanstaande moeder naarmate haar zwangerschap vordert.

Fans van Paolo Cognetti zullen ook van dit boek gegarandeerd genieten.    

Beneden in het dal, Paolo Cognetti. Uitgeverij De Bezige Bij, 153 pagina’s. Nu te koop bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie