Bitter. Een filmische roman met Rome als decor

Cover Bitter Roman Ann Galland

Na haar heerlijke debuutroman Aroma met het fascinerende Venetië als decor neemt Ann Galland ons in Bitter, de vervolgroman waar iedereen op hoopte, mee naar haar tweede thuis: Rome. Het verhaal neemt een draad op die reeds in Aroma was uitgesponnen. Je hoeft het eerste boek niet per se gelezen te hebben om van Bitter te genieten, maar het is natuurlijk wel fijn als je de context kent waarin de hoofdpersonages van het nieuwe boek reeds in Aroma hun opwachting maakten.

In Bitter volgen we de lotgevallen van Matteo Amato, de zoon van Alba Amato, de protagoniste uit Aroma. Matteo is een gevierd sterrenchef met een bloeiende zaak in hartje Rome. Hij heeft niet alleen het koffie-imperium van zijn moeder geërfd, maar vooral ook haar passie en vertrouwen in mensen. Die laatste eigenschap zal hem zowel zoete als bittere ervaringen opleveren.

Zoet is de ontmoeting met Elena Russo, een jonge vrouw die zich moedig ontworstelt aan een tragische thuissituatie en een beter lot nastreeft voor haarzelf en haar twee broertjes. Onder de indruk van haar wilskracht besluit Matteo haar een kans te geven als keukenhulpje in zijn restaurant en die kans grijpt Elena met beide handen.

Bitter is dan weer zijn ervaring met Giorgio Volpe, een gewiekste zakenbankier, maar vooral ook de natuurlijke vader van Matteo. Een vader die hij pas op volwassen leeftijd leerde kennen. Matteo vertrouwt hem het zakelijke beheer toe van zijn restaurant en dat blijkt een fatale vergissing die hem tot in de gevangenis zal brengen.

Met Matteo en Elena weet Ann Galland opnieuw twee warme, levensechte personen uit haar pen te toveren voor wie je als lezer meteen genegenheid voelt. Maar ook de de sympathieke schurk Giorgio, de geraffineerde Franca, echtgenote van Matteo, en Ginevra, de berouwvolle moeder van Elena, worden met de nodige karakteriële diepgang uitgewerkt en op een bijna filmische manier tot leven gewekt. Filmisch zijn ook de gedetailleerde beschrijvingen van de straten en stadswijken van Rome, de stad waarin we de verschillende personages zien wonen, werken en ronddwalen.

Ann Galland bevestigt in Bitter opnieuw haar unieke vermogen om met woorden beelden te boetseren. Terwijl je het boek leest, verschijnt het als een beeldverhaal voor je ogen. Je sluipt met Elena langs de muren in de steegjes van het nachtelijke Rome, je roert met Matteo door de potten in de keuken, je voelt de versnelde hartslag van Ginevra wanneer ze na al die jaren oog in oog staat met haar dochter. Geloof ons: deze gave hebben alleen begenadigde auteurs.

Bitter, Ann Galland. Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, 417 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties