Kersttijd, pakjestijd! In de krant lazen we dat belevenisbonnen op hun retour zijn en dat boeken schenken opnieuw hip is. Daarom hier onze boekentips: vijf Italiaanse boeken waarmee je familieleden of vrienden kan verrassen en die dus een plaatsje verdienen onder de kerstboom.
‘Het leven in tijden van vrede’ (Francesco Pecoraro)
Ivo Brandani, 69 jaar, reist ziek van Caïro terug naar Rome. In Egypte heeft hij in het diepste geheim gewerkt aan een opdracht van een multinational: een vervuild koraalrif in de Rode Zee vervangen door een rif van synthetisch materiaal. Op zijn terugreis trekt zijn leven aan zijn koortsige geestesoog voorbij: de decadentie van de jaren 2000, de hypocrisie van de jaren negentig, en verder terug in de tijd de studentenprotesten in de jaren zestig, de harde jaren van zijn kindertijd onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Wanneer hij de balans opmaakt, moet hij gedesillusioneerd constateren dat in die bijna zeventig jaar van vrede Europa volop kansen heeft gehad om van de wereld een betere plaats te maken, maar dat er niets van terecht is gekomen. Messcherp en genadeloos vertelt deze roman het verhaal van een land, van het westerse continent, van ons. Het is het verhaal van de middenklasse met haar zwaktes en ambities, haar enthousiasme en verveling, haar goede bedoelingen en gemakzucht, het verhaal van wat we ooit wilden en wat we uiteindelijk zijn geworden.
Uitgegeven bij Wereldbibliotheek, 496 pagina’s
‘Strikken’ (Domenico Starnone)
Vanda en Aldo zijn jong getrouwd maar na twaalf jaar huwelijk – jaren waarin de seksuele revolutie ook Italië bereikte – is Aldo toe aan iets anders. Vandaar dat hij nu in Rome zit, verliefd op de vluchtige charme van een jong, onbekend meisje met wie alle dagen vrolijk zijn, terwijl zij met hun twee kinderen in Napels achterblijft, razend, en met onbeantwoorde vragen. Het verhaal van de echtscheiding wordt verteld vanuit drie invalshoeken: de vader, de moeder en hun dochter. En elk heeft zijn waarheid.
Aldo komt uiteindelijk terug bij de vrouw die hij ooit verliet, ze worden samen oud maar ze blijven vreemden voor elkaar. ‘Strikken’ is een zinderende, woedende roman, het verhaal van een vlucht, van een terugkeer en van de onzichtbare banden die ons voorgoed aan elkaar ketenen.
Uitgegeven bij Atlas Contact, 176 pagina’s
‘De acht bergen’ (Paolo Cognetti) (zie ook onze eerdere recensie)
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
Uitgegeven bij De Bezige Bij, 224 pagina’s
‘Stem’ (Daan Esch)
Een verweesde knaap vlucht in zijn verbeelding om zich na een traumatische start door zijn loodzware zangopleiding heen te worstelen. Met scha en schande leert hij de prijs van doorzetten en opgeven. Een jonge zangeres moet met haar oude demonen in het reine zien te komen. Maar door haar eigenzinnigheid strijkt ze haar adellijke opdrachtgevers meteen tegen de haren in. Een visverkoopster laat alles wat zij liefheeft in de steek. Gewapend met een ongeopende brief en achtervolgd door een vreselijk geheim kiest zij voor een dolend bestaan. Volstaan de scherven van drie levens om één gebroken ziel te lijmen? ‘Stem’ is een aangrijpende historische roman, geïnspireerd door de tragische levens van Italiaanse castraatzangers in de 17de eeuw.
Uitgegeven bij Lannoo, 706 pagina’s
‘Polpo’ (Norman Russel)
Op zoek naar een Italiaans kookboek? Dan blijft Polpo (reeds uitgegeven in 2013) nog steeds een prima keuze. De 140 recepten in ‘Polpo’ bevatten onder meer courgettefrietjes, asperges met Parmezaanse kaas en ansjovisboter, pompoenrisotto, knapperige minipizza’s met prosciutto en rucola, coquilles met citroen en pepermunt, linguine met venusschelpen, warme octopussalade, walnoten en honing semifreddo en uiteraard tiramisù. Op het oog ‘gewone’ Italiaanse gerechten, maar chef Norman Russel weet een geheel nieuwe draai te geven aan een van de meest bijzondere, maar onbekende keukens van Italië: die van Venetië. We kijken overigens nu al uit naar ‘Venezia’, de opvolger van ‘Polpo’ die in februari 2018 in het Nederlands zal verschijnen.
Uitgegeven bij Karakter Uitgevers, 320 pagina’s
Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!
Reacties