Vijf niet te missen markten in Rome

Rome Mercato Trionfale

Rome is een levendige stad en nergens komt dat meer tot uiting dan op de vele markten, verspreid over de stad, waar de lokale buurtbewoners hun dagelijkse aankopen komen doen. Als je echt eens de sfeer wil opsnuiven van hoe het is om in Rome te leven en te wonen, dan moet je op een voormiddag even de tijd nemen om je helemaal onder te dompelen in de gezellige drukte van één van die typisch Romeinse markten. We zetten er in dit artikel vijf op rij: de kleurrijke Mercato di Campo de’ Fiori, de lekkere Mercato di Testaccio, de grote Mercato Trionfale, de etnische Nuovo Mercato Esquilino en de biologische Mercato di San Teodoro. Er is voor elk wat wils!

Mercato di Campo de’ Fiori

Als je als toerist door Rome wandelt, kom je onvermijdelijk vroeg of laat terecht op de Campo de’ Fiori. Hier verrijzen, sinds 1869, elke ochtend, behalve op zondag, tientallen kraampjes waar fruit, groenten, specerijen, vleeswaren, kazen, bloemen en andere producten worden aangeboden. Het is wellicht de oudste markt van de stad. En ondertussen is het ook de meest toeristische. Dat merk je onder meer aan de kleurrijke flessen limoncello en andere likeuren die om de aandacht van kooplustige toeristen schreeuwen tussen de traditionele carciofi, peperoncini, broccoli romaneschi en puntarelle door.  

Vele eeuwen lang bevond zich hier een weide vol bloemen, vandaar de naam ‘Campo de’ Fiori’. Paus Callixtus III liet in de 15de eeuw de weide omspitten om er een plein aan te leggen waarrond algauw ook statige gebouwen verschenen. Op het plein werd niet alleen handel gedreven maar vonden ook publieke executies plaats. Het standbeeld in het midden van het plein herinnert aan deze vreselijke praktijk. Het gaat om een beeld van Giordano Bruno, een van ketterij beschuldigde geestelijke die hier op de brandstapel eindigde. Dat de onfortuinlijke broeder streng in de richting van het Vaticaan kijkt, zal wel geen toeval zijn.

’s Avonds verandert het plein van aanblik. Het geluid van roepende marktkramers wordt ingeruild door dat van joelende toeristen die zich op de terrassen te goed doen aan te duur geprijsde drankjes en dito toeristenmenu’s. Samengevat: ’s ochtends zeker de moeite. ’s Avonds wegblijven en eerder kiezen voor één van de adresjes in onze lijst met leuke en lekkere eetadresjes in Rome!

Adres: Campo de’ Fiori

Openingstijden: maandag tot zaterdag, van 7u tot 14u  

Nuovo Mercato Testaccio

De overdekte markt in de volksbuurt Testaccio is een paradijs voor wie van kwaliteitsvol streetfood houdt. Ook de markt van Testaccio heeft een lange traditie die begon in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De inwoners van de kleurrijke volksbuurt Testaccio, gelegen naast de grote veemarkt en het slachthuis van Rome, kwamen op de centrale Piazza Testaccio groenten en fruit kopen. De oude marktplaats werd bij het begin van de 20ste eeuw gesloten en in 2012 vervangen door een nieuwe en moderne versie: de Nuovo Mercato Testaccio.

De grote, vierkante marktruimte is overzichtelijk ingedeeld en biedt onderdak aan een honderdtal winkeltjes (‘boxen’) waar je zowel voeding als kledij, juwelen en huishoudproducten vindt. Eén van de redenen om zeker eens naar de markt van Testaccio af te zakken is het ruime aanbod aan kraampjes met heerlijk streetfood. Bij Mordi e Vai (Box 15) maakt chef Sergio Esposito eigenhandig voor jou een broodje gevuld met een typisch Romeins (vlees)gerecht zoals polpette (gehaktballetjes), coda alla vaccinara (ossenstaart), trippa (darmen), straccetti (rundsreepjes) en meer van dat. Wie niet van vlees houdt, kan opteren voor een broodje met carciofi alla romana (artisjokken) of een ander vegetarisch alternatief.  

Eerder zin in pasta? Kies dan voor de dagverse producten van Le mani in pasta (Box 58)Onweerstaanbaar zijn ook de typisch Romeinse supplì (gefrituurde rijstballetjes) van Supplizio. Wie het licht en gezond wil houden vindt gegarandeerd zijn gading bij een van de kraampjes waar ze heerlijke slaatjes, poke-bowls en vegetarische gerechten aanbieden.       

Je kan de aangekochte producten meenemen en rustig opeten aan een van de tafeltjes op het centrale binnenplein van de markt. Een glaasje wijn of een ander drankje haal je bij de bar op het plein of aan één van de standjes waar ze wijn verkopen. Je vindt er zowel kwaliteitswijnen als eenvoudige vino sfuso, wijn rechtstreeks uit het vat.

Adres: Via Aldo Manuzio, 66

Openingstijden: maandag tot zaterdag, van 7u tot 14u30  

Mercato Trionfale

De Mercato Trionfale is met zijn bijna 300 kraampjes veruit de grootste overdekte markt van Rome en wellicht ook één van de grootste van Europa. De markt wordt beschouwd als de eerste echte ‘buurtmarkt’ (mercato rionale) van de stad. Toen hij startte op het einde van de 19de eeuw lag hij nog aan de rand van de stad. Het was een trefpunt voor wie te paard of met de koets de stad binnenkwam of verliet en eerst nog even wat (mond)voorraad wou inslaan vooraleer de weg verder te zetten.

De markt kreeg zijn huidige uitzicht in 2009 na een grondige modernisering. Links en rechts van de brede gang die vanuit de hoofdingang aan de Via Doria de markt doorkruist, bevinden zich de winkeltjes van de oudste licentiehouders. Het gaat vaak om marktkramers met een beperkt aantal producten: verse eieren bijvoorbeeld, of paddenstoelen, noten, brood,… Velen van hen voeren ’s ochtends voor dag en dauw dagverse producten aan vanuit boerderijen en werkplaatsen in de wijde omgeving van de stad.

Onze absolute favorieten hier zijn Ivo en Arsenio die elke ochtend vanuit Ariccia met ovenverse porchetta naar hun rijkgevulde kraam komen. Hier vind je de fijnste vleeswaren en kazen en je krijgt er gegarandeerd een brede glimlach en een sappig verhaal bij.

Op de Mercate Trionfale heerst altijd een gezellige drukte. Als de marktkramers niet met hun klanten in een levendig gesprek verwikkeld zijn, roepen ze elkaar schertsend en grappenmakend toe vanachter hun toonbanken. Je merkt het aan alles: deze marktkramers doen hun werk met Italiaanse passie.

Op de markt tref je werkelijk alles aan: veel groenten en fruit, zuivelproducten, vlees, vis, en specerijen. De verschillende productgroepen zijn min of meer gegroepeerd in elkaars buurt. Je vindt er naast levensmiddelen ook kledij, juwelen, schoenen en handtassen, speelgoed, binnenhuisdecoratie en huishoudproducten. 

Adres: Via Andrea Doria, 41

Openingstijden: maandag tot zaterdag, van 7u tot 14u  

Nuovo Mercato Esquilino

In de miljoenenstad Rome leven grote groepen Afrikanen en Aziaten. Een groot deel daarvan leeft in de omgeving van Stazione Termini en Piazza Vittorio Emanuele. Daar vind je ook één van de meest kleurrijke en exotische markten van Rome: de Nuovo Mercato Esquilino. De overdekte markt is verdeeld over twee gebouwen: in het ene worden kledij en textiel te koop aangeboden, in het andere levensmiddelen.

Als je hier rondwandelt, waan je je meteen in een oosterse bazaar. De handelaars zijn vrijwel uitsluitend Indiërs, Pakistanen, Chinezen, Arabieren en Afrikanen. Ze bieden, naast de klassieke producten die je ook op andere markten ziet, uiteraard ook heel wat specialiteiten uit hun eigen land aan: aardappelen uit Peru, maniokwortels uit Congo, geurige specerijen uit India, kwallen (jawel!) uit China,… Je vindt het hier allemaal. Met luide stem prijzen de slagers hun halal vlees aan. Viskramers laten je trots hun nog levende verse krab of inktvis zien.     

Een bezoek aan de markt is een feest voor de zintuigen. De uitgestalde producten en de vaak overvolle toonbanken vormen een kleurrijk spektakel. Op de achtergrond hoor je een mengelmoes van talen. Je neus wordt geprikkeld door de geur van onbekende kruiden en specerijen. Het is pas als je de markt weer buitenstapt dat je beseft dat je in de hoofdstad van Italië bent.

Adres: Via Principe Amedeo, 184

Openingstijden: maandag tot zaterdag, van 5u tot 15u

Mercato di San Teodoro – Campagna Amica

In de buurt van het Circus Maximus, op de plaats waar ooit de Joodse markt was gesitueerd, opende in 2009 een nieuwe markt de deuren. Het gaat om een initiatief van Coldiretti, de vereniging die de belangen verdedigt van ruim anderhalf miljoen Italiaanse landbouwers. Onder de naam Campagna Amica organiseren ze over heel het land markten waar lokale landbouwers hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen, zonder tussenpersonen. In Rome hebben ze een vast onderkomen gevonden in de Mercato di San Teodoro. Elke zaterdag en zondag komen landbouwers uit Lazio hier de vruchten van hun arbeid (fruit, groenten, kaas, eieren, vleeswaren, wijn, vruchtensappen, kruiden,…) te koop aanbieden. Het gaat vrijwel zonder uitzondering om biologisch geteelde producten. Geregeld worden er ook bepaalde seizoensgebonden producten of bepaalde streekproducten uit andere Italiaanse regio’s in de kijker gesteld. En uiteraard kan je dan gerechten proeven die op basis van deze producten worden bereid.  

Adres: Via di San Teodoro, 74

Openingstijden: enkel op zaterdag en zondag, van 8u tot 15u  

Bijkomende tip: elke zondag vindt langs de oevers van de Tiber in Trastevere een grote ‘vlooienmarkt’ plaats: de Mercato di Porta Portese. Dit is ‘the place to be’ voor wie houdt van vintage spullen of op zoek is naar goedkope kledij, snuisterijen en andere hebbedingen. Je leest er alles over in dit artikel.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties