Wandelen rond de kraters van de Etna

Etna

Een bezoek aan Sicilië is eigenlijk niet compleet zonder de Etna te hebben beklommen. De imposante vulkaan is met zijn 3357 meter hoogte en met een diameter van ca. 45 kilometer zichtbaar van over een groot deel van het eiland. De wetenschap dat je een vulkaan bezoekt die, op de Stromboli na, de meest actieve van Europa is, maakt de tocht natuurlijk extra spannend. 

Het startpunt: de Rifugio Sapienza

Het avontuur begint op 1923 meter hoogte bij de Rifugio Sapienza. Vandaar vertrekt immers de Funivia dell’Etna, de kabelbaan die je nog een stuk hoger op de vulkaan brengt. Je kan het startpunt makkelijk bereiken met de wagen. In Catania, Taormina, Siracusa en andere (toeristische) steden aan de oostkust van Sicilië bieden touroperators ook allerlei formules aan om de Etna te bezoeken. Wie er met het openbaar vervoer heen wil, is aangewezen op de lijnbus die elke dag om 8u15 vertrekt aan het treinstation van Catania. Wij trokken erheen met de eigen wagen.

Eens bij de Rifugio Sapienza aangekomen zijn er verschillende opties om nog hoger op de vulkaan te komen.  

De ‘klassieke’ tocht bestaat erin om eerst de kabelbaan te nemen die je tot op 2580 meter hoogte brengt en vervolgens met een 4X4 jeep verder te rijden tot op een hoogte van ca. 2.750 meter. Daar kan je ook even uitstappen om te genieten van het magische uitzicht over het desolate vulkaanlandschap en op de Valle del Bove, een lager gelegen vallei die 64.000 jaar geleden ontstaan is door de inzakking van twee oude kraters. De vallei werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk overspoeld door brede lavastromen uit hoger geleden kraters. Wie zich hiertoe wil beperken kan terecht bij de ticketbalie van de kabelbaan. Je kan er een kaartje kopen zowel voor de kabelbaan (50 EUR) als voor de 4X4 jeep (29 EUR). De jeeps staan te wachten bij het eindstation van de kabelbaan.

Wij kozen voor een meer avontuurlijke (en meer inspannende) excursie: een wandeling tot op de maximaal toegestane hoogte (van 2.900 meter) onder leiding van een erkende gids. De hele tocht, rit met de kabelbaan inbegrepen, kost 100 EUR per persoon. Voor we aan de tocht beginnen nemen we in het gebouw waar we ook de gids ontmoeten onze uitrusting in ontvangst: stevige wandelschoenen, een helm en een windjack. We kopen ook nog een pane cunzatu (een typisch Siciliaans belegd broodje) en wat water voor onderweg.

Het eerste gedeelte leggen we af met de kabelbaan. Tien minuten lang kunnen we genieten van het spectaculaire landschap onder ons. We zien ook enkele moedige wandelaars die de klim zigzaggend te voet ondernemen.

Op naar de Torre del Filosofo

Boven aangekomen lopen we voorbij de wachtende jeeps en beginnen we aan de klim die ons naar het hoogst bereikbare punt zal brengen: de Torre del Filosofo, gelegen op 2929 meter. Terwijl we langzaam stijgen, knispert het lavagruis onder onze schoenen. Rondom ons zien we een desolaat landschap dat al eeuwenlang van uitzicht en vorm verandert naarmate nieuwe kraters ontstaan en nieuwe lavastromen zich een weg naar beneden zoeken langs de flanken van de machtige vulkaan. Het eerste gedeelte van onze klim loopt over een versteende lavastroom die ontstond door opeenvolgende uitbarstingen tussen 2001 en 2003. We volgen deze tot we de gedoofde krater bereiken. We vervolgen onze weg langs de hellende flank van de krater. We moeten uitkijken waar we onze voeten zetten, want geregeld schuift het gruis onder onze voeten weg. We lopen een tijdlang langs een wand van lava die het resultaat is van één van de laatste grote uitbarstingen van de Etna, in 2022. De krater waaruit deze lava voortvloeide ligt slechts even onder de centrale krater helemaal bovenaan de berg.

De gids controleert nog even of iedereen zijn helm goed op het hoofd heeft, want we staan voor een nieuwe uitdaging. Op een smalle en besneeuwde richel klauteren we omhoog in een nauwe kloof tussen twee overhellende muren van lava door. Helmen zijn hier inderdaad aangewezen als je je hoofd niet wil bezeren aan de scherpe lavarotsen.

Nadat we deze hindernis hebben genomen houden we even halt voor een korte picknick. Terwijl we met smaak onze pane cunzatu verorberen, genieten we met volle teugen van het onwezenlijke landschap dat ons omringt. In de wijde omgeving is geen enkel teken van leven te zien: geen vogels, geen insecten, geen planten…, enkel donkerkleurige as en lava. Het enige geluid dat we horen is dat van de gierende wind.  

Vooraleer we de tocht verderzetten wijst de gids ons op een spleet in rotswand. Er blijkt een sluier van stoom uit voort te komen. Als we onze hand even boven de opening houden voelen we de warmte opstijgen uit de buik van de vulkaan.

Na even doorstappen bereiken we het hoogste punt van onze wandeling: de Torre del Filosofo, gelegen op 2.929 meter. Volgens de legende heeft de Griekse natuurfilosoof Empedocles hier ooit gewoond om de vulkaan te kunnen bestuderen. Hij zou hier ook om het leven zijn gekomen door zich in een kratermond te storten. Feit is dat hier, op deze onherbergzame plaats, ooit resten van menselijke bewoning werden aangetroffen. In latere eeuwen werd er een toren gebouwd van waaruit de activiteiten op de top van de Etna konden worden geobserveerd. Maar zoals te verwachten was in deze gevaarlijke omgeving bleef ook de toren niet gespaard. Hij werd uiteindelijk verzwolgen door de lava en is vandaag niet meer zichtbaar. Enkel de naam is gebleven.

Uitwaaien langs de spectaculaire kratermonden

Na het mythische verhaal van de toren te hebben beluisterd, beginnen we aan de afdaling. Deze is van korte duur want onze gids neemt ons even verderop alweer mee omhoog, naar de Cratere Barbagallo (genoemd naar Vincenzo Barbagallo, een Italiaans vulkanoloog). De wandeling op de smalle richel die langs de diepe krater loopt, is ronduit spectaculair, zeker omdat de wind hier vrij spel heeft. We hebben echter geluk want de wandeling naar de top van de Barbagallo is vaak zelfs niet mogelijk omdat de wind hier te sterk is.

Aan de overkant van de Barbagallo zien we een tweede, iets lager gelegen krater, de zogenaamde Tazieff krater (genoemd naar een Franse vulkanoloog Haroun Tazieff). Onze gids leidt ons ook hier langs de smalle richel rond de diepe kratermond.

Wegzakken in het lavagruis

Nadat we het unieke uitzicht voor eeuwig op ons netvlies hebben gebrand en in ons hart hebben gesloten zijn we klaar voor de volgende uitdaging: de afdaling langs de steile flank van de krater. Onze gids benadrukt dat we zonder aarzelen moeten doorstappen en ons niet moeten bekommeren om het gruis dat gegarandeerd onze schoenen zal vullen. Even doorbijten dus!

En inderdaad, bij elke stap die we zetten schuift de as onder onze voet weg en moeten we snel een volgende stap zetten om niet ten val te komen. Onze voeten zakken tot boven de enkels weg in het gruis en dat zorgt voor een wolk van opwaaiend stof. Sneller dan verwacht staan we beneden. Als we omkijken naar de mensen die na ons komen, zien we pas echt hoe spectaculair de afdaling is.

Nadat we het stof en de steentjes uit onze schoenen hebben geschud zetten we de wandeling verder.

Een panoramisch balkon op de Etna

De volgende en meteen ook laatste halte is de Belvedere, een rots die als een balkon over de Valle del Bove uitkijkt. We hebben geluk vandaag want omdat er geen wolken hangen, kunnen we ook Catania zien liggen en helemaal in de verte ook Taormina en Castelmola. Onwaarschijnlijk mooi is dit.

Na van het fantastische panorama te hebben genoten komt het einde van onze tocht stilaan nabij. Met spijt in het hart zetten we het laatste deel van onze wandeling in. Vooraleer we de afdaling beginnen die ons naar het station van de kabelbaan zal brengen, blikken we nog een laatste keer achterom naar de machtige top van de vulkaan.

Beneden aangekomen wacht ons nog een fijne verrassing: een ‘diploma’ dat getuigt van onze succesvolle beklimming naar de top van de hoogste vulkaan van Europa. Een mooie herinnering aan een unieke en onvergetelijke ervaring.  


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties