Taormina, een toeristische topbestemming

Taormina

Het levendige Taormina is één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Sicilië. Adembenemende panoramische uitzichten, fotogenieke straatjes, lekkere eetadresjes, een kristalblauwe zee en bovenal… een uniek gelegen Grieks theater uit de 3de eeuw v. Chr., toen de stad nog Tauromenion heette.

De vele troeven van Taormina wisten reeds in de 19de eeuw de internationale jetset naar hier te lokken. Grote namen als Goethe, Oscar Wilde, Thomas Mann, Richard Strauss,… spraken zich in lovende termen uit over de onweerstaanbare charme van dit feeërieke stadje. Ook koningen en keizers kwamen hier graag overwinteren in één van de vele prestigieuze villa’s en hotels die nog steeds het stadsbeeld van Taormina bepalen.

Corso Umberto

Een verkenning van de stad begin je bij één van de twee stadspoorten die je aantreft aan de uiteinden van de Corso Umberto, de centrale winkel-wandelstraat die de verkeersvrije binnenstad van noord naar zuid doorkruist. Wij beginnen bij de Porta Catania aan de zuidkant van de stad. Daar vind je immers ook de grote parking waar je de wagen kwijt kan (wat in Taormina in het hoogseizoen best wel een uitdaging kan zijn).

Als je net voorbij de poort even naar rechts gaat, bereik je het palazzo Duchi di Santo Stefano. Dit fraaie stadspaleis in Siciliaanse gotiek was sinds het eind van de 14de eeuw de residentie van de adellijke Spaanse familie De Spuches. Tegenwoordig is hier de Fondazione Mazzullo gevestigd. In de tuin maar ook in het paleis zelf kan je werken zien van de lokale kunstenaar Giuseppe Mazzullo. De toegang is gratis.

Piazza Duomo

Terug op de Corso Umberto bereiken we even verder de Piazza Duomo met een elegante barokfontein uit 1625. Bovenaan de fontein prijkt de Minotauro, het symbool van Taormina. Dit vreemde wezen – half dier, half vrouw – houdt een bol en een scepter in de handen, symbolen van macht.

De duomo, gewijd aan San Nicola di Bari, dateert uit de 13de eeuw en vertoont aan de buitenzijde zowel romaanse als gotische kenmerken. Typisch voor Siciliaanse kerken uit deze periode zijn ook de kantelen die de kerk het uiterlijk van een versterkte burcht verlenen. Binnenin vallen meteen de zuilen in het kenmerkende roze marmer van Taormina op. Ze worden bekroond met kapitelen die wellicht uit het antieke theater werden weggehaald. In de rechterzijbeuk bevindt zich een kostbare triptiek van Antonello di Saliba uit 1504. We herkennen er o.m. twee belangrijke Siciliaanse heiligen op: Santa Lucia en Sant’Agata.

Even voorbij de duomo leidt een brede trap links naar het Palazzo Ciampoli dat, zoals aangegeven op een schild boven de toegangspoort, dateert uit 1412. Hier worden regelmatig tentoonstellingen gehouden.

Piazza IX Aprile, het balkon van de stad

We flaneren verder langs de winkels van de Corso Umberto tot aan de 17de eeuwse Torre dell’Orologio. Onder de boog door bereiken we de Piazza IX Aprile, het elegante balkon van de stad. Vanop het plein heb je een schitterend uitzicht op de baai van Giardini Naxos en op de Etna. 

Op het plein, enkele meter boven het straatniveau, bevindt zich de Chiesa di San Giuseppe, een barokkerk met een stoere klokkentoren. Vanop het verhoogde terras voor de kerk kan je het plein met het fijne ruitmotief bewonderen. Aan de noordzijde van het plein staat ook nog een kleinere kerk waarin vandaag de gemeentelijke bibliotheek is ondergebracht.

Tussen de winkels, bars en hotels door kuieren we verder langs de Corso Umberto. Kort voorbij de piazza passeer je links de Vicolo Stretto, het smalste straatje van de stad.

Het is oprecht gezellig wandelen door deze bruisende levensader van de stad. Overal is wel iets te zien: uitnodigende vitrines, mooie gevels, stijlvolle balkonnetjes,…

Mocht je al wandelend zin krijgen in een koffie, neem dan zeker plaats aan een van de vrolijk gekleurde tafeltjes bij Bar-Pasticceria Etna (Corso Umberto, 112) en laat je verleiden door één van de heerlijke gebakjes die in de toonbank vragen, nee smeken, om gegeten te worden.

Piazza Vittorio Emanuele

Verderop naderen we Piazza Vittorio Emanuele waar ooit het forum van de antieke stad Tauromenium lag. Eerst passeren we de Chiesa Santa Caterina. Boven het barokportaal in roze marmer en natuursteen kijkt een beeld van de heilige Catarina van Alexandrië op de bezoekers neer. 

Achter de kerk bevinden zich nog de goed bewaarde resten van een odeon, een klein Romeins theater uit de 1ste eeuw na Chr. Tip: als je even wil ontsnappen aan de drukte van de Corso Umberto, dan kan je op het terras van Caffè Solaris (Via Timeo, 31) in alle rust iets drinken of eten. De keuken is eenvoudig maar lekker en goedkoop geprijsd. We kunnen zeker de polpette in foglia di limone aanbevelen. Het zicht op het theater krijg je er helemaal gratis bij.   

Met de gevel van het Palazzo Corvaja aan onze linkerkant wandelen we naar de Porta Messina die het einde markeert van de Corso Umberto die we inmiddels helemaal afgewandeld hebben. 

We wandelen toch nog even rechtdoor tot aan de San Pancrazio kerk. Onderweg daarheen passeren we de resten van een Romeins badhuis. 

De San Pancrazio-kerk, gewijd aan de eerste bisschop van Taormina, dateert uit de 17de eeuw en is gebouwd op de resten van een oude Griekse tempel gewijd aan Zeus. De massieve stenen die de linkermuur van de kerk ondersteunen, maakten deel uit van de oude Zeustempel.     

We keren op onze stappen terug en wandelen onder de Porta Messina terug naar de Piazza Vittorio Emanuele. Aan de overzijde van het plein bevindt zich het moderne Palazzo dei Congressi waar elk jaar het internationale filmfestival van Taormina plaatsvindt. Links van het palazzo kan je nog de resten zien van een groot thermencomplex uit de Romeinse tijd. 

Rechts van het palazzo leidt een licht hellende weg naar dé attractie van Taormina, het Griekse theater. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

We duiken de Via di Giovanni in die ons naar een wirwar van kleurrijke straatjes leidt waar gezellige winkeltjes en terrasjes elkaar snel opvolgen. 

In deze drukte vormt de lange smalle binnentuin van de Naumachie een onverwachte oase van rust. De naam doet vermoeden dat hier in de Romeinse tijd zogenaamde naumachiae (watergevechten) werden gehouden. Feit is dat achter de bakstenen muren met de halfronde nissen inderdaad grote waterreservoirs te vinden waren. In werkelijkheid maakte de tuin die je er vandaag ziet, wellicht deel uit van een Romeins gymnasium, een sportcomplex.

Villa Comunale, een paradijselijke stadstuin

We eindigen onze verkenning van de stad in de paradijselijke stadstuin, de Villa Comunale. Deze prachtige groene oase was ooit de privé-tuin van de rijke Schotse edelvrouw Lady Florence Trevelyan. Ze was uit Engeland gevlucht na een vermeende liefdesaffaire met de toenmalige kroonprins Edward VII. In 1884 vestigde ze zich in Taormina waar ze huwde met de burgemeester en haar vrije tijd wijdde aan het aanleggen van een fraaie Engelse tuin met diverse paviljoenen. Het is er heerlijk rondwandelen en genieten van het onovertroffen uitzicht op de Etna en de zee. 

Isola Bella

Een bezoek aan Taormina is niet compleet zonder even af te zakken naar Isola Bella, een klein eilandje aan de voet van de stad. Dat ‘afzakken’ kan je best met de kabelbaan die je in drie minuten van de stad naar de kiezelstranden van Isola Bella en Mazzarò brengt. Beide stranden liggen aan twee pittoreske baaien waar het in de zomermaanden dringen is om een plaatsje. Het leuke aan Isola Bella is dat je het eilandje, dat via een heel smalle landtong met het vasteland verbonden is, te voet kan bereiken. Je zal wel even de schoenen moeten uitdoen.

Het eilandje zelf is tegenwoordig een beschermd natuurreservaat. Je kan het tegen betaling bezoeken om er te genieten van de fauna en de flora.       

Uitstapjes vanuit Taormina

Vanuit Taormina kan je ook een mooie wandeling maken naar het middeleeuwse dorpje Castelmola dat als een arendsnest boven Taormina uittorent. Daarover lees je meer in dit artikel.

Als je met de wagen in Taormina bent, dan kan je van daaruit makkelijk en snel ook twee andere leuke stadjes in de buurt bezoeken, met name Savoca en Forza d’Agrò waar enkele bekende scènes uit de epische maffiafilm ‘The Godfather’ werden gedraaid.

Vanuit het prachtige station van Taormina, een pareltje van Liberty-stijl, kan je met de trein vlot ook steden als Messina en Catania bereiken.

Zeker ook de moeite is een bezoek aan Giardini-Naxos, de populaire badplaats die je vanuit Taormina ziet liggen. Het was de eerste Griekse kolonie op Sicilië en je kan er nog een mooie en uitgestrekte archeologische site bezoeken. Het waren de oorspronkelijke bewoners van deze kolonie die later Tauromenium zouden stichten.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties