‘Leven in Rome’. Momentopnames uit de eeuwige stad

Leven in Rome - Rosita Steenbeek

Leven in Rome. We hebben zelf ooit drie maanden het genoegen mogen smaken en geloof ons: het smaakt naar meer. De Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek woont al lange tijd een groot deel van het jaar in deze fascinerende stad. Vanuit haar vaste verblijfplaats nabij Largo Argentina, in het historische centrum, doorkruist ze de hele stad. Haar ervaringen, ontmoetingen en observaties vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor vermakelijke columns die ze onder meer publiceert in Italië Magazine. Een selectie van die columns is nu gebundeld in ‘Leven in Rome’. 

We kijken over de schouder van Rosita mee naar momentopnames uit het dagelijkse leven zoals het is in de Eeuwige Stad. En dat leven is boeiend, bruisend en begeesterend. 

We volgen de schrijfster wanneer ze gaat dineren bij de president in het majestueuze Palazzo del Quirinale waar ooit pausen woonden, maar ook wanneer ze gaat lunchen in de Chiesa di Sant’ Eustachio waar daklozen terechtkunnen voor een eenvoudige maar hartelijke maaltijd. We maken kennis met de vurige Viviana die een lokale bewonersverenging leidt en zich verzet tegen de verloedering en ongebreidelde commercialisering van het historische centrum. We gaan shoppen in de Rinascente en een Campari Soda drinken in Bar San Calisto. Maar we leren ook dat je veel geduld moeten hebben in de wachtzaal van de Pronto Soccorso, de spoeddienst van het ziekenhuis, en dat één centimeter sneeuw genoeg is om een hele stad lam te leggenIn Rome schuilt er een verhaal achter elke straathoek en achter elke deur. En die verhalen komen tot leven in de columns van Rosita Steenbeek. 

Muziek komt ons tegemoet door de stille straatjes. Op de Piazza dei Librari, voor het kerkje van Santa Barbara zit een cellist Vivaldi te spelen, naast zijn fiets. We gooien een munt in de cellokoffer en gaan naar binnen bij Filetti di Baccalà waar sinds bijna honderd jaar als hoofdgerecht alleen gefrituurde stokvis op het menu staat. De tafeltjes in de lange smalle ruimte zijn gedekt met papier waarvan ook de servetten zijn geknipt. Zoals altijd zit het vol met allerlei soorten mensen, chic en volks, oud en jong.

Wie nog nooit in Rome is geweest zou na het lezen van dit boek best wel eens zin kunnen krijgen om de stad met eigen ogen te gaan bekijken. Wie zoals wij al meermaals Rome heeft bezocht, zal zich bij het lezen van de stukjes ongetwijfeld weer tal van eigen ervaringen voor de geest kunnen halen. 

Op één punt zijn we het echter oneens met Rosita Steenbeek. De ijsjes van het door haar zo geprezen historische ijssalon Giolitti zijn volgens ons heus niet de beste van Rome. Als je onze mening vraagt, dan zijn deze ijssalons toch beter. Maar goed: de gustibus et coloribus non est disputandum (over smaken en kleuren valt niet te twisten).

Leven in Rome,  Rosita Steenbeek. Uitgeverij Prometheus, 184 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties