vijgenijs

Vijgenijs, verrassend lekker!

Wist je dat vijgen een enorme boost kunnen geven aan je gezondheid? Deze bommetjes vol vezels en vitamines bestrijden maar al te graag allerlei kwaaltjes. Dat ze daarbij ook nog superheerlijk smaken, is dubbel meegenomen. Je kan verse, rijpe vijgen veelzijdig inzetten. Bijvoorbeeld als broodbeleg, puur of in de vorm van confituur. Je kan ze […]

Paccheri met mortadella en courgette

Zin in een niet alledaags, goed vullend pastagerecht? Dan ben je hier aan het juiste adres. We kiezen met opzet de van Napels afkomstige paccheri als pastavorm. Paccheri, gemaakt van harde tarwegriesmeel, zien eruit als gigantische macaroni en geven dit gerecht dan ook een stoere, robuuste aanblik. Voor de liefhebbers van etymologie: de term paccheri […]

Steun Amatrice: eet pasta all’amatriciana

Het stadje Amatrice, gelegen in het noordoosten van de provincie Lazio, kwam sinds 24 augustus 2016 helaas ongewild vaak in de pers door de verwoestende aardbeving, net voor de jaarlijkse Sagra degli spaghetti all’amatriciana er zou plaatsvinden. Tijd om de inwoners te steunen, dachten veel restaurants. En zo werd een actie opgestart waarbij voor elke […]

Gefrituurde polentablokjes met rozemarijn en zeezout

Zoek je een veredelde variant op chips bij het aperitief ? Serveer dan deze gefrituurde maïsmeelblokjes. Ze vergen echt niet veel voorbereiding en vallen bij jong en oud gegarandeerd in de smaak.
Polenta, een specialiteit uit Noordoost-Italië, maakte oorspronkelijk deel uit van de cucina povera (de arme keuken). Maar tegenwoordig wordt dit maïsmeel met allerlei ingrediënten verrijkt, zodat het uitgegroeid is tot een ware lekkernij. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit.
Polenta kan je in de meeste supermarkten kopen.

Pane frattau, gebroken brood uit Sardinië

O wat zijn we de Sardijnen dankbaar voor dit supereenvoudig gerecht met hun pane carasau. Dit flinterdunne, krokante brood van bij hen (zie voor meer uitleg een eerdere blogpost ) leent zich namelijk perfect om in een mum van tijd een soort lasagna, weliswaar zonder pasta, op je bord te toveren: de pane frattau.  Ook al hoort dit gerecht tot de cucina povera (de arme keuken), het zal jong en oud ongetwijfeld bekoren. De pane carasau wordt hiervoor in grove stukken ‘gebroken’ (vandaar de naam frattau), die de lagen zullen vormen van het beleg. Serveer hierbij een frisse, fruitige wijn van Sardijnse bodem: de Vermentino di Sardegna. Alla salute e… buon appetito!

Mozzarella marinata

Wil je scoren tijdens een zomerse aperitief, dan is dit fris en kleurrijk hapje een absolute topper! De mozzarella di bufala campana, door de Italianen ook wel oro bianco (wit goud) genoemd, vormt hier de basis van een originele smaakbom!
Je kan dit gerechtje ook serveren met sneetjes ciabatta.

Cantucci

Cantucci. Tover een stukje Toscane uit je oven

De cantucci of cantuccini zijn een typisch Toscaanse lekkernij. Het zijn droge, harde koekjes die traditioneel worden gemaakt met amandelnoten. Tegenwoordig vind je er ook wel met pistachenoten, chocolade of stukjes gedoogd fruit, maar de originele koekjes vereisen het gebruik van volledige, ongepelde en geroosterde amandelnoten.  De cantucci hebben een typische langwerpige vorm die ontstaat wanneer het nog warme deeg van de koekjes in schijven wordt gesneden tijdens het afbakken. Samen met de vin santo, waarin ze gedoopt worden om ze zachter te maken, behoren de cantucci tot het bekendste culinaire erfgoed van Toscane. Een absolute must !