Giardini Naxos, leuke en levendige badplaats

Giardini Naxos

Giardini Naxos is een leuke en levendige badplaats aan de voet van de bekende toeristische trekpleister Taormina. Het is ook een perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van Noordoost-Sicilië, van Messina tot Catania, met inbegrip van de Etna.

Griekse wortels

De geschiedenis van Giardini Naxos gaat terug tot de 8ste eeuw v. Chr. toen Griekse kolonisten uit Chalkis en Naxos hier de eerste Griekse nederzetting op Sicilië stichtten. Je kan de resten van de oude stad nog steeds bezoeken op de fraaie archeologische site in de buurt van de haven. Voorbij de haven staat langs de zeedijk, niet ver van de plaats waar de eerste Grieken ooit aan land zijn gekomen, een beeld van een gevleugelde Nikè, de Griekse godin van de overwinning. De stad is duidelijk trots op haar historische wortels. 

Een verwijzing naar het oude Griekenland vinden we ook terug in het ronde tempeltje bij de toegang tot de haven. Het werd opgericht ter gelegenheid van de aankomst van de Olympische vlam op weg naar de Spelen van Rome in het jaar 1960.

Zon, zee, zand

De zuidelijke kant van de stad, waar ook de haven ligt, is bijna volledig ingenomen door hotels, vakantiewoningen en restaurants die in de zomermaanden de vele duizenden toeristen verwelkomen die hier komen genieten van de fraaie stranden en de vele bezienswaardigheden in de nabije omgeving. Maar ook buiten het seizoen kan je hier in het milde klimaat al genieten op de terrasjes langs de dijk en op het strand.

Vertrekkend vanuit de haven kan je zo’n drie kilometer lang wandelen langs de zee tot op het einde van het oude stadsgedeelte met kleine, kleurrijke huisjes. Daar vind je ook nog een kleiner haventje waar enkele oude vissersbootjes op het strand liggen. Onderweg wisselen zandstranden elkaar af met rotspartijen. Langs de zeedijk trekken kleurrijke plantenbakken in blinkende keramiektegels de aandacht. Ook de moderne kerk, gewijd aan Santa Maria Immacolata, valt op. Het dak van de kerk lijkt wel op een gigantisch omgekeerd ijshoorntje.  

Kunstzinnige badplaats

Giardini Naxos is ook een kunstzinnige stad. Dat blijkt onder meer uit de vele beelden die je tijdens een wandeling langs de zeedijk passeert. Een aantal ervan verwijzen nog naar de antieke Griekse cultuur, zoals bv. de Sirene en een tempeltje met twee zuilen waarop in Griekse letters NAXOS te lezen staat.

Langs de zeedijk in het oude stadsdeel staat een beeld van Theokles, de leider van de groep Griekse kolonisten die hier als eersten voet aan wal zetten.  

Maar ook hedendaagse kunstvormen krijgen ruimte in Naxos. Tot voor enkele jaren werd er in de stad jaarlijks een street art festival georganiseerd. De sporen daarvan zijn nog op verschillende plaatsen in het straatbeeld te zien. Eén van de mooiste voorbeelden is een reeks werken van de Romeinse street artist Diamond. Je kan ze bewonderen in de galerij die onder de spoorweg doorloopt, ter hoogte van de Via San Pietro.

Het meest elegante treinstation van Sicilië

Eén van de allermooiste kunstwerken van Giardini-Naxos is echter… het treinstation. Het station, dat officieel de naam draagt ‘Taormina-Giardini’ omdat het beide steden bedient, is een prachtig voorbeeld van de Italiaanse Liberty-stijl, ook wel bekend als Art Nouveau of Jugendstil. Deze bouwstijl wordt gekenmerkt door decoratieve elementen zoals gebogen lijnen, asymmetrische composities en verfijnde bloemmotieven. Het station werd ontworpen door de Italiaanse architect Roberto Narducci en werd ingehuldigd in het jaar 1928. Als je het station vandaag binnenstapt, dan word je eigenlijk bijna 100 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Het gebouw straalt een tijdloze elegantie uit en is eigenlijk een toeristische attractie op zich. Geen wonder dat het meermaals fungeerde als decor voor historische films, waaronder ook het iconische maffia-epos The Godfather van de Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola.

Lekker eten

Wij woonden in de maanden februari en maart een vijftal weken in Giardini-Naxos omdat het een perfecte uitvalsbasis was om het noordoosten van Sicilië te verkennen. In die tijd leerden we er enkele lekkere eetadresjes kennen. Onze absolute favoriet is A Putia (Via Umberto I, 456). De kaart is beperkt, maar de gerechten die chef Salvatore Augelio je van uit zijn piepkleine keukentje voorschotelt, zijn piekfijn verzorgd, overheerlijk en bijzonder democratisch geprijsd. De uitgebreide wijnkaart is een extra troef. Vooraf reserveren is ten zeerste aangeraden.

Lekker eten doe je ook in Spizzicanu (Via Consolare Valeria, 16), waar een ongedwongen, typisch Italiaanse sfeer heerst. Heel wat locals zijn hier duidelijk vaste gasten. Het restaurant is gespecialiseerd in (rauwe) visgerechten, maar ook de pizza’s zijn er overheerlijk.

Voor een cappuccino, een koffie met gebak, een overheerlijke granita of een verzorgd aperitiefje kan je op elk moment van de dag terecht bij Lido di Naxos (Via Schisò, 1). Wij lieten ons meermaals verleiden door hun onovertroffen granita al pistacchio of alla mandorla, met bijhorende brioche.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties