Het tragische liefdesverhaal van Romeo en Julia in tien scènes

Verona

1. Verona

Verona Romeo Giulietta

In het begin van de 13de eeuw zijn in Verona twee welstellende families in een hevige strijd verwikkeld. De familie Montecchi en de familie Capuleti gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Geregeld komt het tot schermutselingen tussen de leden van beide families.

2. De ontmoeting

Verona Romeo Giulietta

Op een avond vindt in het huis van de familie Capuleti een gemaskerd bal plaats. Romeo Montecchi en één van zijn vrienden weten zich, onherkenbaar door hun masker, toegang te verschaffen tot de woning van de familie Capuleti. Romeo ziet er de beeldschone Julia (Giulietta Capuleti) en wordt meteen smoorverliefd. Ook Julia voelt haar hart sneller slaan wanneer ze danst met die onbekende, gemaskerde jongeman die haar zoete woordjes in het oor fluistert. Romeo en zijn vriend Mercuzio worden echter ontmaskerd en moeten halsoverkop vluchten.

3. De kus op het balkon

Verona Romeo Giulietta

Na het feest te zijn ontvlucht verstopt Romeo zich achter de struiken in de binnentuin van het huis, onder het balkon van de slaapkamer van de mooie Julia. Hij hoort hoe Julia aan haar kamermeisje toevertrouwt dat ze die avond verliefd is geworden. Romeo grijpt zijn kans. Na het zingen van een serenade klimt hij tot aan het balkon. De twee jongelui verklaren hun liefde voor elkaar en besluiten met elkaar te trouwen.

4. Het huwelijk

Verona Romeo Giulietta

Reeds de volgende dag wordt in het grootste geheim het huwelijk tussen Romeo en Julia bezegeld door een bevriende monnik, broeder Lorenzo. De jongelui besluiten hun huwelijk nog even geheim te houden tot de tijd rijp is om het aan hun ouders te vertellen.

5. Het duel tussen Romeo en Tebaldo

Verona Romeo Giulietta

Enkele uren na het huwelijk worden Romeo en zijn vriend Mercuzio op straat herkend door Tebaldo, een neef van Julia’s moeder. Tebaldo is razend op Romeo omdat hij was binnengedrongen op het feest en hij daagt hem uit voor een duel. Romeo weigert het duel te aanvaarden. Door zijn huwelijk met Julia is Tebaldo nu immers familie geworden… maar dat kan hij natuurlijk aan niemand zeggen. Mercuzio is verbaasd door de lafheid van zijn vriend en wil zelf het gevecht aangaan met Tebaldo. Romeo probeert Mercuzio te stoppen maar kan niet vermijden dat zijn vriend door Tebaldo wordt vermoord. Dit kan Romeo niet ongestraft laten. Hij grijpt zijn zwaard, stort zich op Tebaldo en vermoordt hem.

6. De liefdesnacht

Verona Romeo Giulietta

Na de moord op Tebaldo moet Romeo de stad ontvluchten. Maar eerst brengt hij nog een laatste nacht door met zijn geliefde Julia.

7. Romeo vlucht naar Mantua

Verona Romeo Giulietta

De volgende dag verlaat Romeo Verona en zet koers naar Mantua. Broeder Lorenzo belooft hem dat hij het huwelijk tussen Romeo en Julia publiek bekend zal maken op het geschikte tijdstip. Ondertussen hebben de ouders van Julia echter beslist om hun dochter uit te huwelijken aan Graaf Paris. Julia doet alsof ze met het huwelijk instemt, maar ze heeft een ander plan…

8. Broeder Lorenzo geeft Julia de beker met kruidendrank

Verona Romeo Giulietta

Van broeder Lorenzo krijgt ze een drankje dat haar gedurende veertig uren in een diepe slaap zal brengen. De avond voor haar huwelijk drinkt ze het kruidenmengsel en de volgende dag wordt ze levenloos in haar bed aangetroffen.

9. De begrafenis van Julia

Verona Romeo Giulietta

De slapende Julia wordt in een stenen sarcofaag ten grave gedragen. Broeder Lorenzo stuurt een bericht naar Romeo met de melding dat Julia niet echt dood is. Hij vraagt Romeo om naar Verona te komen en haar, eens ze weer ontwaakt is, mee te nemen naar Mantua.

10. Romeo en Julia voor eeuwig verenigd

Verona Romeo Giulietta

Het bericht van broeder Lorenzo zal Romeo echter nooit bereiken. Nog voor de boodschapper van Lorenzo in Mantua aankomt, had Romeo immers het gerucht opgevangen dat Julia was gestorven. Onmiddellijk was hij naar Verona vertrokken waar hij zijn levenloze geliefde in de graftombe aantreft. Overmand door verdriet pleegt Romeo zelfmoord door een beker gif te drinken. Hij sterft naast de tombe van Julia. Wanneer Julia even later uit haar slaap ontwaakt, ziet ze het dode lichaam van Romeo. Overmand door verdriet neemt ze een mes en steekt het in haar hart. Ze sterft naast haar geliefde. Wanneer de ouders van Romeo en Julia het tragische liefdesverhaal van hun kinderen vernemen uit de mond van broeder Lorenzo, zijn ze zo onder de indruk dat ze hun vijandschap staken en zich met elkaar verzoenen. Liefde overwint alles…

De illustraties bij dit verhaal zijn afkomstig van een kunstwerk met tien bronzen panelen van de hand van Sergio Pasetto, een bekende beeldhouwer uit Verona. Het staat opgesteld in de binnentuin van het oude klooster waar zich nog steeds de Tomba di Giulietta bevindt.

Verona Romeo Giulietta

Lees ook:


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie