In de voetsporen van Romeo en Julia in Verona

Verona

De beroemdste inwoners van Verona zijn zonder enige twijfel Romeo en Julia. Romeo Montecchi en Giulietta Capuleti waren twee jonge mensen uit Verona die hopeloos verliefd waren op elkaar. Hun liefde werd echter gedwarsboomd door het feit dat hun families verwikkeld waren in een bittere vete. 

Het verhaal van Romeo en Julia werd voor het eerst beschreven in 1476 door Masuccio Salernitano. Het was echter William Shakespeare die met zijn tragedie ‘Romeo and Juliet’, voor het eerst opgevoerd in 1596, het jonge koppel liet uitgroeien tot een wereldwijd symbool van de romantische liefde. Geen wonder dus dat van over de hele wereld mensen  naar Verona komen om te zien waar dit onwaarschijnlijke liefdesverhaal zich heeft afgespeeld. 

Verona

Dé attractie is uiteraard de Casa di Giulietta. Dit gotische stadspaleis, gelegen aan de Via Cappello in het hart van de stad, was ooit de residentie van de rijke familie Dal Cappello. Boven de poort die toegang biedt tot de binnenplaats van de woning bevindt zich nog het stenen wapenschild van de familie, herkenbaar aan de hoed (cappello). Of de familie Dal Cappello ooit een dochter heeft gehad die Giulia heette, is onbekend. Feit en fictie hebben zich in de loop der eeuwen verweven tot een mooi maar oncontroleerbaar verhaal. En volgens dat verhaal was het inderdaad hier dat zich de tragische liefdesgeschiedenis van Romeo en Julia voltrok.  

Als je de poort binnengaat, zal je links en rechts verliefde koppeltjes zien die met balpen, stift of potlood een liefdesboodschap achterlaten op de panelen die langs de muren staan opgesteld. De toestroom is zo massaal dat de panelen geregeld moeten vervangen worden om plaats te maken voor nieuwe boodschappen. 

Verona

Verona

Op het binnenplein bevindt zich een sierlijk, goudkleurig beeld van de mooie Julia. Het is even aanschuiven om een foto te maken met het beeld. Bedoeling is dat je even de hand legt op de rechterborst van Julia. Dat zou immers geluk brengen in de liefde. Als Tinder je nog niet heeft geholpen aan de ware liefde, dan biedt de boezem van Julia mogelijk soelaas. 

Verona

Verona

Verona

Als je vanop de binnenplaats omhoog kijkt dan zie je het beroemde balkon waar Julia zich toonde aan haar geliefde Romeo die beneden op de binnenplaats een serenade voor haar zong.

Verona

Verona

Om het balkon te betreden, moet je een toegangsticket kopen. Daarmee kan je meteen ook het hele huis zelf bezoeken. Het huis is ingericht als een (bescheiden) museum en het geeft je een idee hoe de woning er moet hebben uitgezien in Julia’s tijd. Je kan een blik werpen op haar slaapkamer en een kijkje nemen in de eetzaal. Het hoogtepunt is natuurlijk het balkon zelf, de uitgelezen plaats om een selfie te nemen. 

Verona
In de hal van het huis word je begroet door Julia. Dit is het originele beeld, waarvan nu een replica in de binnentuin staat. Het is beschadigd… aan de rechterborst. Je weet ondertussen wel waarom.

Verona

Verona

Verona

Verona

Verona

Verona

Verona

Verona

De romantici onder jullie kunnen, vooraleer opnieuw de stad in te duiken, nog een (kitcherig) souvenir aankopen in het winkeltje op de binnenplaats. De slotjes in hartvorm zijn bijzonder populair.

Verona

Verona

Verona

Met het toegangsticket voor de Casa di Giulietta kan je ook de Tomba di Giulietta bezoeken. De graftombe van Julia is gelegen aan de Via del Pontiere, een halfuurtje stappen van het huis van Julia.

Verona

De tombe bevindt zich in een kelderruimte van het voormalige klooster van San Francesco al Corso. Vandaag is in het klooster een museum ondergebracht waar fresco’s worden tentoongesteld die werden verwijderd uit kerken en paleizen verspreid over de hele stad.

Verona

In de voormalige kloostertuin staan beelden opgesteld, eveneens afkomstig van verschillende gebouwen in de stad. De tombe van Julia bereik je via een portiek die grenst aan een mooie binnentuin.

Verona

Een trap leidt je naar een kelderruimte die uit twee delen bestaat. Hier bevindt zich een sobere sarcofaag uit witroze marmer waar volgens de traditie ooit het lichaam van Julia zou hebben gelegen. 

Verona

Verona

Verona

Terug buiten in de binnentuin stoot je op een kunstwerk van Sergio Pasetto waar in tien taferelen het hele verhaal van Romeo en Julia wordt uitgebeeld. Dat verhaal kan je nog eens nalezen in dit artikel. 

Verona Romeo Giulietta

Voor wie zich afvraagt waar Romeo ooit verbleven heeft, heeft de stad Verona een oplossing bedacht. In de Via Arche Scaligere, in de buurt van de graftombes van de familie Scaligeri, werd het huis van de familie Cagnolo Nogarolo gebombardeerd tot het Casa di Romeo. Hier is geen enkel historisch bewijs voor, maar het maakt de beleving voor de toeristen wel af. ‘Se non è vero, è ben trovato’, moeten ze op de toeristische dienst van Verona gedacht hebben.

Verona

Verona

Verona

Meer info over Verona? Lees ook:


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "In de voetsporen van Romeo en Julia in Verona"

Geef een reactie