Ken je dat gevoel? Je hebt zin in pasta, maar je wil eens iets anders dan de klassieke carbonara, amatriciana, arrabbiata of lasagna? Wel dan is dit pastagerecht misschien wel wat je zoekt, zeker in de herfst wanneer er volop walnoten te vinden zijn. We kregen dit verrassende pastagerecht zelf ooit voorgeschoteld tijdens een vakantie in het […]
O sole mio…! Een stralende zonnetaart met spinazie en ricotta
Zin in een leuk lunchgerecht? Dan is deze stralende zonnetaart net wat je zoekt. De taart oogt niet alleen mooi, ze smaakt bovendien zuiders lekker. Voorzie hierbij een lekker wijntje. Zomerse gezelligheid troef. Laat de zon maar komen ;-)!
Napolitaanse sangria, een zomers aperitief
Sangria kennen we allemaal, maar in Campanië hebben ze zo hun eigen variant: ‘percoche ind ‘o vino’, wijn met perziken. Heel waarschijnlijk is het een overblijfsel van de herhaaldelijke en langdurige Spaanse bezetting van Napels en de omliggende regio. De Napolitanen zelf zullen dat uiteraard betwisten en stellen dat de Spanjaarden de inspiratie voor hun […]
Zoete basilicumtaart? Verrassend lekker!
Wil je je gasten verrassen met een originele taart, die bovendien in een mum van tijd klaar is? Dan ben je hier aan het juiste adres! Nee, dit is geen hartige quiche, zoals velen op het eerste gezicht denken… Dit is een ongekende zoete lekkernij, waarmee je zeker scoort! Serveer er geen koffie bij, maar […]
Taralli, lekker krokante crackers uit Puglia
Nog nooit van taralli of tarallini gehoord? Wel, dan zal daar nu verandering in komen! Taralli zijn een typische snack uit Puglia, de regio die de hak van Italië vormt. Het zijn hartige, krokante crackers die gedraaid zijn in de vorm van ringetjes of lusjes. Ze worden eerst gekookt in water en daarna gebakken in […]
Ricottabeignets met sinaasappel
Carnaval is in aantocht. En dit betekent meteen ook hoogdagen voor de zoetekauwen! In heel Italië is men druk in de weer met het bereiden van allerlei typische ‘dolci’, met diverse vormen, in diverse smaken en uiteraard met diverse namen. Wij lieten ons voor dit recept verleiden door de castagnole: kleine, zoete beignets, oorspronkelijk afkomstig […]
Warm aanbevolen: vijgenhapje met ham en geitenkaas
Het leukste hoekje in onze tuin is daar waar de vijgenboom staat. Het is voor ons dé plek om gezellig te ontbijten, rustig wat te lezen, een glaasje wijn te drinken Daar zitten betekent voor ons pure gezelligheid. En zeker nu de boom volop vruchten draagt, kunnen we ook genieten van heerlijke gerechtjes met verse vijgen. Ziehier al een zomers, warm vijgenhapje…
Arancini al burro, heerlijk streetfood uit Sicilië
Sicilië heeft op culinair vlak heel wat te bieden. Het eiland heeft door de eeuwen heen verschillende bezetters gekend en die hebben allemaal hun sporen nagelaten, niet alleen cultureel, maar ook gastronomisch. Zo komt het dat één van de meest typische Siciliaanse specialiteiten die we vandaag kennen, zijn oorsprong vindt bij de Arabieren die ooit over Sicilië regeerden. Zij liggen aan de basis van de arancini, gefrituurde rijstballetjes met een verrassende vulling van o.m. kruidige ragout of kaas. Je vindt de arancini in twee verschijningsvormen: peer- of bolvormig. De bolvormige exemplaren zien eruit als kleine sinaasappelen. Als je weet dat ‘arancia in het Italiaans sinaasappel betekent, dan snap je meteen ook waaraan deze populaire snack zijn naam heeft ontleend. Hierbij ons recept van de arancini al burro, gevuld met blokjes gekookte hesp en mozzarella. Smullen maar !