Op verkenning in de rijstvelden van Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Wie aan rijst denkt, denkt vaak meteen aan Azië. Maar ook in Europa en vooral dan in Italië wordt rijst verbouwd. Met bijna 120 duizend hectare rijstvelden is de Italiaanse regio Piemonte de belangrijkse rijstregio van Europa. De stad Vercelli, in de gelijknamige provincie, geldt als de rijsthoofdstad van Italië. Maar ook in de aangrenzende provincies Biella en Novara is rijst het belangrijkste landbouwproduct. In de maand mei verkenden we de rijstvelden van Piemonte op een leuke en originele manier: met de fiets. Heerlijk!

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

De Baraggia

Tussen de steden Vercelli en Biella bevindt zich een waterrijk gebied, bevloeid door maar liefst drie verschillende stromen. Het staat bekend als de Baraggia. Het gebied is ruim 44.000 hectare groot en de helft ervan bestaat vandaag uit rijstvelden. Ooit was dit één groot moeraslandschap dat nauwelijks te bewerken viel. In 1950 werd begonnen met het droogleggen van de moerassen. Hiertoe werden honderden kilometer kanalen gegraven die het water uit de moerassen konden afvoeren. De opdracht hiertoe werd gegeven door de toenmalige president Luigi Einaudi. De vrijgekomen grond werd gebruikt om rijst te verbouwen. Door een ingenieus systeem van kanalen, dammen en sluizen konden de rijstvelden gecontroleerd onder water worden gezet.

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Een bijzondere rijst: de Riso di Baraggia DOP

De rijst die in de Baraggia wordt geteeld is van uitzonderlijke kwaliteit. Dat heeft onder meer te maken met het water waarmee de rijst bevloeid wordt. Dat mineraalrijke water is immers afkomstig van de gletsjers op de flanken van de Monte Rosa, de op één na hoogste berg van Italië, en de andere alpentoppen die Piemonte aan de noordkant begrenzen. Ook de kalkrijke ondergrond waarop de rijst groeit, draagt bij tot de unieke smaak. Het leverde de Riso di Baraggia in 2007 het prestigieuze kwaliteitslabel DOP (Denominazione d’Origine Protetta) op. Hiermee is de Riso di Baraggia de eerste en enige Italiaanse rijst met een DOP-label. De Baraggia rijst telt zeven varianten: Arborio, Baldo, Balilla, Carnaroli, Gladio, Loto en Sant’Andrea.

Wil je weten hoe je een perfecte risotto bereidt? Lees dan zeker dit artikel elders op onze blog.

Riseria di Rovasenda

In het hart van de Baraggia, in het stadje Rovasenda, verrees in 1976 de Riseria di Rovasenda, de rijstboerderij van de familie Tomasoni. Hun velden strekken zich uit over drie gemeenten: Rovasenda, Brusnengo en Masserano. De rijst wordt er verbouwd en verwerkt volgens technieken die al generaties lang in de familie toegepast werden.

Rijstvelden Piemonte

Riseria Rovasenda

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Rijstvelden Piemonte

Een bezoek aan de fabriek en aan de omliggende rijstvelden is een absolute aanrader. Je kan urenlang door de rijstvelden fietsen en genieten van het unieke uitzicht: vlakke rijstvelden, doorkruist door honderden kanaaltjes en op de achtergrond de eeuwig besneeuwde toppen van de Alpen, met de 4634 meter hoge Monte Rosa als blikvanger.

Rijstvelden Piemonte

Zelf ook zin gekregen in een verkenning van de rijstvelden van de Baraggia met de fiets? Meer info bij Diederik en Anne-Marie van de Foresteria Valsesia.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

2 thoughts on "Op verkenning in de rijstvelden van Piemonte"

Geef een reactie