De belangrijkste reden om Caprarola te bezoeken is uiteraard het overweldigend mooie Palazzo Farnese met zijn prachtige tuinen. Maar Caprarola, één van de borghi più belli d’Italia, heeft ook op gastronomisch vlak een unieke troef: de Trattoria del Cimino. Het is de ideale plaats om na een bezoek aan het Palazzo te genieten van een heerlijke lunch of avondmaal. De […]
Vreemdgaan in Rome…
De Italiaanse keuken is zo lekker en zo divers dat je wel elke dag Italiaans zou kunnen eten. Maar als je, zoals wij, soms voor langere tijd in Rome verblijft, dan kan het wel eens gebeuren dat je zin hebt in ‘iets anders’. Zo kwam het dat we in Rome ook wel eens vreemd zijn gegaan. […]
Osteria d’Ambrosio in Bergamo, waar Giuliana de scepter zwaait.
Toen we aan Giovanna, onze gastvrouw in Bergamo, vroegen of ze ons enkele goede eetadresjes kon aanbevelen, moest ze niet lang nadenken. “Trattoria d’Ambrosio! Maar…”, voegde ze er aan toe, “ bereid jullie wel voor op een heuse belevenis”. En dat bleek niet overdreven. Toen we omstreeks 19u30, het uur waarop het restaurant de deuren opent, aankwamen, […]
Lekkere eetadresjes in Bologna
Bologna wordt door velen omschreven als het kloppende hart van de Italiaanse keuken en wordt daarom ook ‘la grassa’, ‘de vette’ genoemd. De stad is onder andere de bakermat van de mortadella, de tortellini en de tagliatelle al ragù. O ja, zoek in Bologna vooral niet naar spaghetti bolognese zoals die in Vlaanderen en Nederland bekend is. […]
Ivo & Arsenio, gepassioneerde foodambassadeurs van Ariccia
Rome steekt vol verborgen parels. Vandaag hebben we er nog maar eens eentje ontdekt. Op de Mercato Trionfale, een overdekte markt in de buurt van de Vaticaanse musea, werd onze aandacht getrokken door een kleurrijk kraampje waar onder meer de porchetta d’Ariccia werd aangeprezen. Deze specialiteit van langzaam geroosterd en gekruid varkensvlees is typisch voor […]
Forno Boccione, de beste Joodse bakkerij in Rome
Er zijn vele redenen om het Ghetto, de Joodse wijk van Rome, te bezoeken: de indrukwekkende synagoge, de gezellige restaurantjes waar ze o.m. gefrituurde artisjokken op Joodse wijze (carciofi alla giudia) serveren, de lieflijke Piazza Mattei met de schildpaddenfontein,… Maar tijdens een ochtendwandeling ontdekten we nog een andere troef. Een lange rij wachtende mensen trok […]
Pizzeria Brandi in Napels, de bakermat van de befaamde pizza Margherita
Wie Napels zegt, zegt pizza. Geen stad is immers meer verbonden met de pizza dan het bruisende Napels. De eerste schriftelijke getuigenissen over de typische pizza napoletana, een ronde pizza met zacht deeg en een rechtopstaande rand, dateren reeds uit de 17de eeuw. De makers van die pizza hadden ook een naam. Ze werden pizzaioli genoemd.
De pizza kent vandaag vele verschijningsvormen, afhankelijk van het beleg. We kennen allemaal de pizza quattro stagioni, de pizza quattro formaggi, de pizza prosciutto of de pizza ai funghi . Eén pizza zette echter de standaard voor alle latere varianten: de befaamde pizza Margherita. Hij werd in het jaar 1889 voor het eerst bereid door Raffaele Esposito, de pizzaiolo van de Napolitaanse pizzeria Brandi.
Onze drie favoriete Romeinse restaurantjes in zakformaat
Klein, kleiner, kleinst…. Tijdens onze wandeltochten door Rome ontdekten we enkele eetgelegenheden in zakformaat die absoluut een bezoekje waard zijn voor een snelle, maar lekkere hap. Je loopt er makkelijk voorbij want vaak zijn ze niet veel groter dan een spreekwoordelijk gat in de muur. Als je ze eenmaal gevonden hebt, dan komt het erop aan je naar binnen te wurmen en er een tafeltje of een plankje aan de muur te bemachtigen en te genieten. Hierna onze drie persoonlijke favorieten.