De 10 meest gelezen artikels van 2023

2023 Top 10

Het jaar 2024 staat voor de deur. Tijd om even terug te blikken op het voorbije jaar, een jaar waarin we met veel voldoening onze passie voor Italië konden delen met een groeiend aantal lezers. Voor ons was het een heel bijzonder jaar want we brachten maar liefst vijf maanden door op het wondermooie eiland Sicilië. Het aantal abonnees op onze blog steeg naar 461 en we mochten ook 383 nieuwe volgers verwelkomen op onze Facebookpagina en 206 nieuwe volgers op Instagram. Dank dus aan jullie, trouwe lezers, voor jullie belangstelling en voor de vele leuke reacties die we het afgelopen jaar mochten ontvangen.

Samen met jullie willen we in dit artikel nog eens terugblikken op de 10 meest gelezen artikels in 2023. Geniet nog even mee van onze meest populaire blogposts.

1. Dat jullie graag Italiaans koken zien we aan de vele kliks op de recepten in onze rubriek gastronomie. Maar jullie gaan duidelijk ook graag uit eten, zeker in Rome. Het artikel leuke en lekkere eetadresjes in Rome was voor het tweede jaar op rij het meest gelezen artikel op onze blog.

2. De stad Cremona in Noord-Italië is één van onze favoriete tussenstops op weg naar het Zuiden. Blijkbaar vinden ook vele lezers de weg naar deze fijne en rustige stad van Stradivarius, waar nog steeds vioolbouwers actief zijn. Dit artikel duikt voor het eerst op in onze top 10.

Mengoni Sanremo

3. Marco Mengoni won in 2023 het festival van San Remo en mocht dus Italië vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Onze Nederlandse vertaling van zijn liedDue Vite bleek vele lezers te bekoren en komt onze top 10 binnen op het nummer 3.

interieur La vaca 'mbriaca, Rome

4.  Onze lezers bestuderen na een restaurantbezoek in Italië blijkbaar nauwkeurig hun kasticket. In Italië wordt vaak een bescheiden bedrag aangerekend voor ‘pane e coperto’. Maar, wat krijg je daar dan voor? En vooral, vanwaar komt dit gebruik? Je vernam het in Pane e coperto. Een middeleeuws detail op je restaurantrekening.

Verona

5. Blijkbaar zijn er ook heel wat romantische zielen onder onze lezers. Hoe anders de populariteit verklaren van het artikel Het tragische liefdesverhaal van Romeo en Julia? We schreven het na een bezoek aan de graftombe van Julia in Verona.

spreekwoorden

6. Jullie houden duidelijk van de Italiaanse taal en willen de finesses ervan onder de knie krijgen. Dat mag blijken uit het feit dat Vijftien Italiaanse spreekwoorden waarmee je indruk kan maken zich op de tweede plaats nestelt in onze ranking.

La vita bugiarda

7. Elena Ferrante, auteur van het bejubelde ‘L’amica geniale’ blijft populair. Onze recensie van de Netflix-serie La vita bugiarda degli adulti’ trok de aandacht van heel wat lezers.

Cascata delle Marmore

8. Watervallen. Wie houdt er niet van? Wellicht verklaart dat de populariteit van ons artikel over de Cascata delle Marmore in Umbrië. Met zijn hoogte van 165 meter is het niet alleen één van de hoogste watervallen van Italië, maar het is bovendien de grootste, door mensen aangelegde waterval ter wereld. En dat verdient een plaats in de top 10!

vijgenconfituur

9. De vijgenoogst was blijkbaar opnieuw goed dit jaar want net als in 2022 kreeg ons recept voor Zomerse vijgenconfituur een plaats in de top 10. Ook wij hebben de voorbije zomer enkele tientallen potjes gevuld.

10. Waar je ook rondloopt in Rome, overal kom je het intrigerende vierletterwoord SPQR tegen. Jullie gingen massaal op zoek naar de betekenis ervan en die vonden jullie in het artikel SPQR. Er zit meer in deze vier letters dan je denkt.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties